همه چیز درباره ضریب تاثیرگذاری(Impact Factor)
منبع: http://paper.sharifyar.com/fa/impact-factor/ موسسه پژوهشی شریف یار
این مطلب در اصل با همین ویرایش چاپ در ۲۰ ژوئن سال ۱۹۹۴ منتشر گردید، زمانیکه Thomson Reuters با عنوان موسسه ی اطلاعات علمی شناخته میشد. کتابداران و متخصصان اطلاعاتی حداقل در ۷۵ سال گذشته مشغول به ارزیابی نشریات بودهاند. Gross و Gross یک مطالعه ی کلاسیک درباره ی الگوهای استناد در دههی ۷۰ اجرا نمودند. ۱٫ سایرین شامل Estelle Broadman با مطالعات خود در دهه ی ۴۰ در رابطه با نشریات فیزیولوژی و مطالعات متعاقب خود درباره ی این روند این راه را دنبال نمودند. ۲٫ اگرچه، ظهور نمایه های استنادی Thomson Reuters، و اجرای گزارشات آماری کامپیوتر محور نه تنها روی خروجی نشریات بلکه بر فرکانس استناد هم تاثیر داشته و در دهه ی ۶۰ نشریه ی ((ضریب تاثیرگذاری)) را منتشر نمودیم. پس از سالها استفاده از داده های آماری نشریه جهت گردآوری نمایه های استناد علمی، Thomson Reuters گزارشات استناد نشریات را تالیف نمود. ۳٫ در سال ۱۹۷۵ به عنوان بخشی از SCI و نمایه ی استنادی علوم اجتماعی استفاده ی صحیح و با برنامه از این داده های تاثیرگذاری ضروری است. ممکن است کاربران وسوسه شوند براساس آمار ضریب تاثیرگذاری نتیجه گیری غیرمعقولانه ای داشته باشند، مگراینکه پیشبینی های احتیاطی گوناگون را در نظر بگیرند.
تعریف
JCR ابزارهای کمی جهت رتبه بندی، ارزیابی، طبقه بندی و شمول نشریات ارائه میدهد. ضریب تاثیرگذاری یکی از آنهاست. این عامل، ضریبی جهت اندازهگیری فرکانس میباشد که به وسیله ی آن “تعداد متوسط مقالات” در یک نشریه در یک دوره ی یک ساله استناد میشود. ضریب اطمینان سالانه ی JCR نسبتی بین استنادات و موارد قابل استناد است که اخیرا منتشر شده اند. بنابراین، ضریب تاثیرگذاری یک نشریه با تقسیم تعداد استنادات سال اخیر بر منابع منتشر شده در آن نشریه در طول دو سال گذشته به دست میآید.
شکل ۱: محاسبه ی ضریب تاثیرگذاری یک نشریه
A = مجموع استنادات در سال ۱۹۹۲
B = استنادات سال ۱۹۹۲ به مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱ (این مقدار زیرمجموعهی A است)
C = تعداد مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱
D = B/C = ضریب تاثیرگذاری سال ۱۹۹۲
ضریب تاثیرگذاری در نمایش اهمیت فرکانسهای استناد مطلق کاربرد دارد. این ضریب برخی از سوگیری های این شمارش را که از نشریات بزرگ در مقابل نشریات کوچک طرفداری میکند یا نشریات با انتشار بالاتر را به نشریات با انتشار پایینتر ترجیح میدهد یا نشریات قدیمی را برتر از نشریات جدید میداند، حذف میکند. خصوصا در مورد آخر، چنین نشریاتی بدنه ی قابل استناد وسیعتری نسبت به نشریات کوچکتر یا جوانتر دارند. با یکسان در نظر گرفتن همه چیز، هرچه تعداد مقالاتی که قبلا منتشر شده اند بیشتر باشد، نشریه بیشتر مورد استناد قرار خواهد گرفت.
کاربردها
کاربردهای خلاقانه ی زیادی برای ضرایب تاثیرگذاری نشریات ارائه شده. بیشتر این کاربردها شامل جستجوی بازار برای ناشران و سایرین میباشد. اما، در ابتدا، JCR برای کتابداران و محققین ابزاری جهت مدیریت مجموعه نشریات کتابخانه ای به همراه دارد. در تحقیقات بازار، ضریب تاثیرگذاری، شواهد کیفی برای ویرایشگران و ناشران به همراه دارد که نشریات خود را در عرصه ی رقابت نگه دارند. به خصوص نشریاتی که دارای موضوع یکسان میباشند. اطلاعات JCR همچنین مبلغان علاقه مند را در ارزیابی پتانسیل یک نشریه ی به خصوص یاری مینماید.
احتمالا مهمترین و جدیدترین استفاده از این ضریب در فرایند ارزیابی آکادمیک است. ضریب تاثیرگذاری را میتوان جهت تخمین اعتبار نشریاتی که مطالب منحصر به فرد در آنها چاپ شده مورد استفاده قرار داد. این عمل در ارتباط با سایر ملاحظات از قبیل داوری همتا(peer review)، بازده، و نرخ استناد تخصصی موضوع به بهترین نحود انجام میگیرد. به عنوان ابزاری جهت مدیریت مجموعه نشریات کتابخانه، ضریب اطمینان به مدیر کتابخانه اطلاعاتی راجع به نشریات موجود در مجموعه و نشریات تحت نظر جهت حصول میدهد. این اطلاعات همچنین باید با اطلاعات مربوط به هزینه و انتشار ترکیب شده و درباره ی خرید نشریات تصمیمگیری عاقلانه ای به دست دهد. ضریب اطمینان میتواند با استفاده ی معقولانه از دادهها در تمام این موارد کاربردی باشد. لازم به ذکر است میتوان از روشهای عینی مانند مصاحبه ها و یا پرسشنامه ها در ارزیابی نشریات استفاده نمود. در مجموع، در رابطه با ارزش نسبی نشریات موجود در طبقه های مناسب توافق وجود دارد. اگرچه، JCR این موضوع را به میان میآورد که بسیاری از نشریات به راحتی در طبقات در نظر گرفته شده جای نمیگیرند. اغلب، تنها تفاوت ممکن بین دو یا سه نشریه ی کوچک با ضریب تاثیر متوسط قیمت یا قضاوتهای عینی از قبیل داوری همتاست .
استفاده ی معقول از ضریب تاثیر
Thomson Reuters در تعیین کارآمدی یک نشریه تنها ضریب اطمینان را مد نظر قرار نمیدهد و هیچ مرجع دیگری هم نباید اینطور باشد. ضریب تاثیرگذاری نباید بدون توجه به وقایعی که نسبت استناد را تحت تاثیر قرار میدهند مورد استفاده قرار گیرد، برای مثال تعداد متوسط مراجع استناد شده در متوسط مقالات. ضریب تاثیرگذاری باید با داوری همتا اطلاع رسانی شده و مورد استفاده قرار گیرد. گاهی در حالت ارزیابی آکادمیک، حق تصدی استفاده از ضریب تاثیر نشریه ی منبع جهت تخمین فرکانس موردانتظار یک مقاله که اخیرا منتشر شده درست نیست. درحالیکه ضریب تاثیر باید با داوری همتا اطلاع رسانی شده مورد استفاده باشد. فرکانس های استناد مقالات منحصر به فرد بسیار با هم متفاوت اند. فرکانس های استناد برای مقالات فردی بسیار متفاوت هستند. بسیاری از مصنوعات موجود بر تاثیر نشریه و رتبه ی آن در لیست نشریات موثرند، که تنها شمول مرور مقالات یا حروف جز آنها نیست. این موضوع در یک مطالعه در رابطه با نشریات پزشکی برتر منتشر شده در سالنامه ی طب داخلی(Annals of Internal Medicine)به خوبی نشان داده شده.
مقالات مروری(Review articles)
مقالات مروری عموما بیش از مقالات تحقیقاتی معمولی استناد میشوند، زیرا اغلب به عنوان جانشینهایی برای آثار قدیمیتر فعالیت میکنند، به خصوص در نشریاتی که کتابشناسی های گسترده ممکن نیست. در سیستم JCR هر مقاله با بیش از ۱۰۰ مرجع به عنوان یک مقاله ی مروری شناخته میشود. مقالات موجود در بخش “مرور” تحقیقاتی یا نشریات بالینی هم مروری در نظر گرفته می شوند، از آنجا که عنوانشان شامل کلمه ی “مرور” یا “بازنگری” میشود. لیست نمودن پایگاههای داده ها در JCR نه تنها اطلاعات مربوط به تعداد مرورها در هر نشریه، بلکه تعداد متوسط منابع استناد شده در مقالات آن نشریه را هم در اختیار قرار میدهد. طبیعتا مقالات مروری دارای بالاترین ضرایب تاثیرگذاری هستند. اغلب، نشریهای که در لیست دسته بندی موضوعی در رتبه ی اول قرار دارد یک نشریه ی مروری است. برای مثال در موضوع بیوشیمی، نشریه ی برتر در لیست نشریات، “مرور سالانه ی بیوشیمی” با ضریب تاثیرگذاری ۸۵٫۵ در سال ۱۹۹۲ میباشد.
مقالات روش شناسی
اکثریت اعتقاد دارند نشریات روش شناسی بیش از سایر انواع نشریات استناد دارند. اگرچه، در اصل این گفته صحیح نیست. بسیاری از نشریاتی که کاملا به روش شناسی اختصاص دارند ضریب تاثیر غیرمعمولی کسب نمیکنند، اما این موضوع صحیح است که در بین نشریات با بیشترین استناد، تعدادی از نشریات کلاسیک موجودند که موجب ایجاد این درک غلط میشوند. باید در نظر داشت که محدودیت زمانی موجود در محاسبه ی تاثیر، این درک غلط را که نشریات کلاسیک موجب میشوند حذف میکند. فرکانس های استناد مطلق بدین شکل گرایش پیدا میکنند، اما، یک مقاله ی جدید ممکن است تاثیر کنونی یک نشریه را تحت تاثیر قرار دهد.
تفاوت بین رشته های گوناگون
تخصصهای گوناگون محدوده های تاثیر گوناگونی از خود نشان میدهند. این موضوع به این دلیل است که JCR فهرست نویسی موضوعی را فراهم نموده. بدین شکل، نشریات گوناگون هرکدام در رشته ی خود مورد بررسی قرار میگیرند. هنوز هم، یک تاثیر ۵ ساله ممکن است برای برخی از کاربران مفیدتر باشد و با ترکیب داده های آماری جمع آوری شده در سالهای متمادی مورد محاسبه قرار گیرد. بعید است رتبه بندی یک نشریه در رشته ی تعیین شده ی خود به شکل چشمگیری تغییر کند مگراینکه تاثیر و نفوذ نشریه تغییر نماید.
شکل ۲: محاسبهی ضریب تاثیرگذاری ۵ ساله
یک سال استناد از مقالات ۵ سال
A = استنادات سال ۱۹۹۲ برای مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۸۷-۹۱
B = مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۸۷-۹۱
C = A/B = ضریب تاثیرگذاری ۵ ساله
ضریب تاثیر ۵ سالهی دیگری را هم میتوان با اضافه نمودن استنادات مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۸۸-۹۲ در همان دورهی ۵ ساله محاسبه نمود. و همچنین با انتخاب یک یا دو سال زودتر با عنوان عامل “B” این امکان وجود دارد.
تاثیر مورد به مورد
در حالیکه Thomson Reuters به شکل دستی هر مورد منبع منتشر شده را کدگذاری مینماید، امکانش نیست به شکل منفرد ۱۲ مرجعی را که هر سال پردازش میکنیم کدگذاری نماییم. بنابراین، شمارش استنادات نشریات در JCR بین نوشتهها، مرورها یا تحقیقات اصلی تمایز قایل نمیشود. نوشتههای مربوط به Lancet قطعا استناد بیشتری نسبت به نوشتههای JAMA دارند و برعکس، اما شمارش استنادات در کل این مصنوع را به حساب نمیآورد. میتوان جهت شناسایی این مصنوعات از تجزیه و تحلیل یا ممیزی مقاله به مقالهی کامپیوتری شده استفاده نماییم.
نشریاتی که فقط مورد استناد قرار گرفته اند(Cited-only Journals)
برخی از نشریات فهرست شده در JCR نشریات استنادی نیستند، بلکه نشریاتی هستند که فقط مورد استناد قرار گرفتهاند. این موضوع هنگام مقایسهی نشریات با استفاده از ضریب تاثیرگذاری اهمیت دارد، از آنجا که ارجاع به خود(Cited-only Journals)های یک نشریه که فقط مورد استناد قرار گرفته در محاسبهی ضریب تاثیرگذاری آن به حساب نمیآیند. ارجاع به خودها عموما حدود ۱۳% استنادات دریافتی نشریه را دربرمیگیرند. نشریاتی که فقط استناد شدهاند با ضرایب تاثیرگذاری در رتبه بندی نشریات JCR و فهرستنویسی موضوعی ممکن است نشریات تعلیق شده یا متوقف شده، عناوین جایگزین و یا نشریاتی باشند که در ویرایش علمی Current Contents پوشش داده شدهاند اما نمایهی استنادی نیستند.
کاربران میتوانند با بررسی فهرست نشریات استنادی JCR، نشریاتی که فقط استناد شدهاند را شناسایی نمایند. بعلاوه، کاربران میتوانند برای نشریاتی که با استفاده از اطلاعات داده شده در فهرست نشریات استنادی در حال ارزیابی آنها هستند (به شکل ۳ رجوع شود) ضرایب تاثیرگذاری مشابهی قرار دهند.
شکل ۳ : محاسبهی ضریب تاثیرگذاری تجدیدنظر شده جهت حذف ارجاع به خودها
A = استنادات سال ۱۹۹۲ برای مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱
B = ارجاع به خودهای سال ۱۹۹۲ برای مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱
C = A – B = مجموع استنادات منهای ارجاع به خودهای مقالات اخیر
D = تعداد مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱
E = ضریب تاثیرگذاری تجدیدنظر شده
(جهت مشاهده ی نمونه ی عددی به جدول ۱ مراجعه نمایید)
تغییر عنوان
دانش کاربر در حیطهی محتویات و تاریخچهی نشریه ی مورد مطالعه جهت تفسیر صحیح ضرایب تاثیر بسیار مهم است. موقعیتهایی از قبیل موقعیتهای اشاره شده در بالا و سایر موقعیتها مانند تغییر عنوان بسیار مهم بوده و معمولا دچار بدفهمی میشوند.
تغییر عنوان ضریب تاثیرگذاری را برای دو سال پس از اعمال تغییر، تحت تاثیر قرار میدهد. عناوین قدیمی و جدید به شکل یکپارچه قرار نمیگیرند مگر اینکه از نظر الفبایی در یک جایگاه باشند. سال اول پس از تغییر عنوان، تاثیر برای عنوان جدید موجود نیست مگر اینکه اطلاعات عنوان قدیمی و جدید یکپارچه شوند. در سال دوم، ضریب تاثیرگذاری دوبخشی است. عنوان جدید ممکن است پایینتر از جایگاه مورد انتظار رتبهبندی گردد و عنوان قدیمی ممکن است بالاتر از جایگاه مورد انتظار باشد، از آنجا که تنها یک سال از پایگاه داده در محاسبهی این ضریب به کار گرفته شده. تغییرات عنوان برای سال جدید و سال گذشته در راهنمای JCR فهرست شدهاند.
شکل ۴ : محاسبهی ضریب تاثیرگذاری واحد ۱۹۹۲ برای تغییرات عنوان
A = استنادات ۱۹۹۲ به مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱ (a1 + a2)
A1 = استنادات مربوط به عنوان جدید
A2 = استنادات مربوط به عنوان منسوخ
B = تعداد مقالات منتشر شده در سالهای ۱۹۹۰-۹۱ (B1 + B2)
B1 = استنادات مربوط به عنوان جدید
B2 = استنادات مربوط به عنوان منسوخ
C = ضریب تاثیرگذاری واحد
C1 = A1/B1 = ضریب JCR برای عنوان جدید
C2 = A2/B2 = ضریب JCR برای عنوان منسوخ
نتیجه گیری
ضریب تاثیرگذاری ابزار بسیار مفیدی جهت ارزیابی نشریات می باشد، اما باید به شکلی محتاطانه مورد استفاده قرار گیرد. ملاحظات لازم از جمله حجم مرور یا سایر انواع مطالب منتشر شده در نشریه، تفاوتهای بین رشته های گوناگون، و تاثیر مورد به مورد باید حتما مدنظر باشند. وضعیت نشریه در رابطه با پوشش در پایگاه دادهیThomson Retuers و همچنین تغییر عنوان هم بسیار مهم اند. در مقالهی بعدی به مثالهایی در رابطه با چگونگی به کارگیری ابزارها جهت ارزیابی نشریات نگاهی خواهیم داشت.
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا