iranresearches-telegram

محصولات ایران پژوهان را در فروشگاه ببینید
 

نگارش یافته توسط مدير كل ايران پژوهان مجموعه: روش تحقيق
تعداد بازدید: 1442
چاپ

این مقیاس ابتدا در سال ۱۹۲۸ به وسیله لوئیس لئون تورستون و برای اندازه گیری نگرش گروهی خاص نسبت به موضوعی مشخص طراحی و ارائه شد (554-529 :1928 ,Thurstone). سپس در سال ۱۹۲۹ به وسیله وی و همکارش ارنست جان چاو" برای اندازه گیری نگرش مردم نسبت به کلیسای شیکاگو مورد استفاده قرار گرفت که گزارش آن منتشر شد.(Thurstone and Chave, 1929: 1-96)

در این مطالعه تورستون و چاو، برای اندازه گیری نگرش مردم نسبت به کلیسا ابتدا نظرات متفاوتی را که در مورد کلیسا قابل طرح بود، در ۱۳۰ گویه تنظیم کردند. سپس از ۳۰۰ نفر آشنا نسبت به مباحث کلیسا خواستند به عنوان داور نسبت به درستی هریک از گویه ها در مقایسه با سایر گویه ها در طیفی از نمرات ۱ تا ۱۱ امتیازدهی کنند.

در این امتیاز دهی نمره ۱ به معنی موافقت کامل است؛ بنابراین هرچه نمرات ازافزایش می یابد از شدت موافقت کاسته شده، به طوری که عدد ۵ کمترین نمره موافقت عدد ۶ به معنی عدم موافقت یا عدم مخالفت فرض می شود. همچنین نمره ۷ به معنا کمترین مخالفت است که هر چه این نمره به سمت ۱۱ زیاد شود به منزله افزایش یافتن میزان مخالفت است، به طوری که نمره ۱۱ مخالفت کامل تلقی می شود.

به این ترتیب بر اساس نظردهی ۳۰۰ داور برای هریک از ۱۳۰ گویه تنظیم شده امتیازهایی از ۱ تا ۱۱ مشخص گردید. در این مرحله میانه نمره یا میانگین هریک از گویه ها محاسبه می شود که به عنوان ارزش مقیاسی آن گویه محسوب خواهد شد (هو من، ۱۳۶۱).

با در نظر گرفتن میزان فراوانی نمره هر گونه از بین ۳۰۰ نظر داده شده به وسیله داوران و حذف گویه های نامناسب، ۴۵ گویه را برای نظرخواهی از مردم انتخاب کردند. در پرسش نامه ای با ۴۵ گویه که امتیاز آنها مشخص بود، از پاسخگویان خواستند که موافقت یا عدم موافقت خود با امتیازهای داده شده به هر گویه را به صورت (بلی یا خیر) اعلام نمایند.

در خاتمه تورستون و چاو معدل نمره گویه هایی که پاسخ گویان با امتیاز دهی داوران موافق بودند را به عنوان نمره نگرش پاسخ گویان نسبت به موضوع مورد مطالعه مبنای عمل قرار دادند (رفیع پور، ۱۳۷۲: ۲۳۷).

با توجه به اینکه با مقیاس تورستون امتیاز دهی هر گویه در مقایسه با گویه های دیگر و در یک طیف ۱۱ درجه ای و با فواصل ظاهرا برابر انجام می شود، بنابراین مقیاس تورستون را نوعی «مقیاس زوجی» و «برابرنما» دانسته اند که بر اساس «قانون قضاوت مقایسه ای» طراحی شده است (21-16 :1981 ,Mclver and Carmines).

منبع : روش تحقیق پیشرفته ، محمد باقر نوبخت


ایران کنفرانس

confBook

بانك موضوع پايان نامه

معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي

حمايت از پايان نامه ها

بورسهای خارجی

-->