سربازی اجباری پزشکان بازبینی میشود
طرح خدمت پزشکی عبارتی است که دانشجویان رشته پزشکی آن را با عنوان سربازی اجباری یاد می کنند، عبارتی که وزیر بهداشت نیز در بخشی از صحبتهای خود به آن اشاره کرده بود و چارهاندیشی جهت تغییر شرایط موجود را از مسائلی دانست که باید به آن توجه شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) طرح خدمت نیروی انسانی پزشکی و پیراپزشکی از ابتدای انقلاب و به منظور بهبود نحوه توزیع نیروهای درمانی و ارتقای سطح سلامت در کشور اجرا شد که پس از گذشت سالها بارها تغییر کرده و اصلاح شد و اجرای آن تا امروز ادامه پیدا کرد.
این طرح با وجود دستاوردهای انکار ناپذیری که در بهبود وضعیت دسترسی به خدمات درمانی به ویژه در زمینه خدمات پزشکان عمومی در مناطق محروم ایفا کرده است بارها مورد انتقاد و یا اعتراض جامعه پزشکی و یا دانشجویان این رشته واقع شده است.
بررسی طرح خدمت پزشکی امری پیچیده و داراری ابعاد مختلف و به هم پیوستهایست که در این بررسی باید توجه داشت که علاوه بر انتقاداتی که به این طرح وارد می شود، جنبههای مثبتی نیز در آن دیدهمیشود که حفظ این جنبههای مثبت تنها از طریق ادامه اجرای چنین طرحی در شرایط فعلی امکان پذیر است.
برخی از موافقان طرح خدمت اجباری پزشکان به اثرات آن طی بیش از سی سال اجرای این طرح در افزایش رفاه اجتماعی و بهبود وضعیت سلامت در مناطق محروم و شهرهای کوچک اشاره می کنند و با این استدالال طرح خدمت پزشکی را طرحی موفق ارزیابی میکنند. این کارشناسان علاوه بر نقش طرح خدمت پزشکی جهت ارتقا سطح نظام سلامت، تاثیرات مثبت آن را در زمینه آموزش پزشکی پررنگ میبینند.
به گفته این کارشناسان دانشجویان پس از ورود به مناطق محروم با برخی کیسهای درمانی روبرو میشوند که در شهرهای بزرگ چنین بیماریهایی کمتر دیده میشود و در کنار آن تعدد بیماران در این مناطق نیز باعث میشود به مراتب نیاز بیشتری به پزشک احساس شود.
از سوی دیگر برخی کارشناس نیز در جبهه دانشجویانی قرار میگیرند که از طرفی اجرای طرح پزشکی را با مقایسه دانشجویان پزشکی و دانشجویان غیر پزشکی که مشمول هیچ طرح مشابهی نمیشوند عادلانه نمیبینند و از سوی دیگر به دلیل کمبود امکانات بیمارستانی در شهرستانها کارآمدی این طرح را نیز زیر سوال میبرند.
ایسنا به بهانه تصمیم وزارت بهداشت دولتیازدهم برای بازنگری طرح خدمت پزشکی، به بررسی ابعاد طرح نیروی انسانی پرداخت و در این باره نظر کارشناسان امر را بررسی کرد.
دکتر رییس کرمی، یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) طرح خدمت پزشکی را جهت کاهش مشکلات درمانی ساکنان مناطق دورافتاده و محروم به مثابه یک مسکن موقتی دانشت و در این باره اظهار کرد: هدف اصلی از گذراندن طرح صرفا انجام کار درمانی منطقه نیست؛ بلکه مدیریت سلامت منطقه است با این حال به دلیل انگیزه کم دانشجویان و کمبود امکانات بیمارستانی در این مناطق طرح هرگز در دستیابی به این هدف موفق عمل نکردهاست.
دکتر عمادی، معاون آموزش پزشکی عمومی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز درباره چالشهای این طرح با ارزیابی عملکرد آن به ایسنا گفت: یکی از مشکلاتی که در اجرای طرح پزشکی مطرح میشود، کمبود امکانات پزشکی جهت ارائه مناسب خدمت در مناطق محروم است زیرا پس از آنکه یک پزشک جهت ارائه خدمت وارد منطقه محروم میشود به دلیل کمبود امکانات لازم در این مناطق انگیزهاش را از دست میدهد و این امر یکی از دلایلی است که باعث میشود پزشکان از اجرای این طرح ناراضی باشند.
تبعیض آمیز بودن طرح خدمت پزشکی برای دانشجویان این رشته در مقابل دانشجویان رشتههای غیر پزشکی نیز از نکاتی بود که علاوه بر عمادی بسیاری از کارشناسان دیگر نیز به آن اشاره میکنند و به گفته آنها در حالی که ممکن است کشور به مهندسان و یا عالمان علوم انسانی نیز احتیاج داشته باشد طرح خدمت تنها در مورد دانشجویان پزشکی اجرا میشود.
"نیاز مردم به سلامت نسبت به سایر خواستههای آنان اولویت دارد." این دلیلی است که از ابتدای انقلاب و با توجه به شرایط ناعادلانه توزیع پزشک در کشور باعث شد طرح ارائه خدمت در مناطق محروم تنها شامل دانشجویان پزشکی شود و شاید بیان چنین دلیلی منطقیتر از"جبران خدمات رایگان آموزشی" باشد که با ارائه چندین مثال نقض مانند اجبار دانشجویان دانشگاههای آزاد به انجام این طرح و شرایط مشابه دانشجویان در سایر رشته های غیر پزشکی قابل رد است.
اگر به گفته دکتر رییس کرمی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران هدف از اجرای طرح خدمت پزشکی در ابتدا مدیریت سلامت منطقه بود پس از گذشت بیش از سی سال از اجرا این طرح وقت آن رسیده است که بررسی شود طرح خدمت پزشکی تا کنون چه میزان در نیل به این هدف موفق عمل کرده است؟
دکتر عامری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز درباره میزان موفقیت طرح خدمات پزشکی در عمل اظهار کرد: با توجه به اینکه اجرای این طرح با انجام کارکارشناسی و بررسی مناطق محروم صورت گرفته است و از سوی دیگر ایران از پیشگامان در امر ادغام دو بخش آموزش و درمان است مقایسه اجرای طرح خدمت پزشکی با شرایط آموزشی سایر کشورها کار درستی نیست.
به گفته وی با توجه به نحوه تقسیم نیروهای پزشکی در کشور برخی از مناطق دور افتاده از وجود پزشکان متخصص بی بهرهاند که اجرای طرح خدمت پزشکی باعث حل بخشی از این مشکل میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در ادامه درباره نحوه توزیع نیروهای پزشکی، خاطر نشان کرد: با وجود آنکه در استانی مانند تهران متخصصان تمام رشتههای علوم پزشکی وجود دارند؛ اما در بسیاری از مناطق محروم حضور یک پزشک عمومی نیز مغتنم است.
درباره بهبود شرایط بهداشتی و درمانی در مناطق دورافتاده بسیاری از کارشناسان بر کارآمد بودن طرح خدمات پزشکی توافق دارند اما از سوی دیگر برخی از استادان نیز این انتقاد را بر طرح خدمت پزشکی وارد میدانند که نحوه اجرای آن با توجه به گذشت زمان، پیشرفت امکانات پزشکی و تغییر شرایط بهداشتی در روستا ها و ناطق کمتر توسعه یافته تغییری نکرده است.
"بازبینی و تغییر" یا "حذف و جایگزینی" طرح ارائه خدمات پزشکی در مناطق محروم و دورافتاده از مباحث داغ جامعه پزشکی است که آیندهای متفاوت را برای نسل آینده پزشکی در نظر دارند.
"حذف طرح در شرایط فعلی غیرممکن است"
دکتر عامری با محسوس دانستن نیاز کشور به نیروی پزشکی طرح خدمت پزشکی، در این باره اظهار کرد: با توجه به نیاز مردم و کشور به این نیروی پزشکی حذف آن در حال حاضر امر صحیحی نیست. درعین حال نباید در بررسی نحوه اجرای طرح خدمت پزشکی تعبیر ظاهری صورت گیرد؛ چرا که کشور به این توزیع نیروهای پزشکی عادلانه نیازمند است.
طاهره چنگیز، دبیر شورای پزشکی عمومی نیز لزوم پیشبینی یک منبع مالی پایدار جهت اجرای طرح جایگزین را لازمه حذف طرح خدمت پزشکی دانست و خاطر نشان کرد: در صورتیکه این منابع مالی وجود نداشته باشد ممکن است در سالهای اولیه اجرای طرح جایگزین منابع مالی آن تامین شود اما با ادامه اجرای آن این منابع تمام شده و با توجه به عدم اجرای طرح خدمت در این صورت تامین سلامت مناطق محرووم با مشکل مواجه میشود.
"یک رویکرد مثبت به طرح خدمت پزشکی"
اما آنچنان که گفته شد تمام نظرات و نگاهها به طرح خدمت پزشکی نگاه های منتقدانه و از زاویه منفی نبوده است و تمامی کارشناسان و حتی دانشجویان زیادی نیز بر این عقیدهاند که طرح خدمت پزشکی در مناطق دوردست از جهاتی نیز دارای نقاط مثبت بسیاریست که در صورت ایجاد تغییر و یا جایگزینی آن با طرح دیگری لازم است این نقاط مثبت حفظ و پررنگتر شود.
امکان آموزش و مواجهه با بیماریهای مختلف کیسهای درمانی نادر از موهبتهای طرح خدمت پزشکی برای دانشجویانی است که شاید در شهرهای بزرگ فرصت چندانی برای یادگیری و به کاربردن مهارت های عملی خود روی بیمارارن را به دست نیاورند.
از سوی دیگر با توجه به مشکل کمبود پزشک در مناطق محروم و ازدحام پزشکان متخصص در شهرهای بزرگی مانند تهران استقبال عمومی از پزشکان در این مناطق بیشتر است و تعداد بیماران بیشتری را در آینده شغلی خود خواند داشت.
"لزوم بهبود امکانات و شرایط حضور وپزشکان در مناطق محروم"
به گفته کارشناسان طرح ارائه خدمات پزشکی در مناطق محروم با وجود تمام مزیت هایی که برای نظام سلامت کشور در بر دارد به دلیل نبود شرایط و امکانات مناسب درمانی باعث میشود پزشکان نه تنها نتوانند به خوبی از تخصصها و مهارتهایشان در این منطقه استفاده کنند بلکه باعث دلزدگی و در پی آن "فرار" پزشکان پس از اتمام زمان طرح از این مناطق میشود.
"بررسی و تغییر شرایط طرح طی ده سال آینده"
دکتر میر محسن ضیایی ، معاون آموزشی وزیر بهداشت در گفتوگو با ایسنا با درنظر گرفتن این دونکته که اجباری بودن طرح خدمت پزشکی طی سالها باعث نارضایتی دانشجویان شده است و از طرف دیگر مناطق محروم نیز نیازمند این خدمات درمانیاند و هر پزشکی به سادگی حاضر به ارائه خدمت در مناطق دوردست نمیشود بررسی و اصلاح طرح خدمت پزشکی در یک بازه زمانی ده ساله را پیشبینی کرد و گفت: اجرای طرح بومیگزینی 30 درصدی، اعمال تغییراتی در تعرفههای پزشکی مناطق محروم، در نظر گرفتن پرداختی ثابت به پزشکان این مناطق و همچنین ایجاد توسعه و رفاه بیشتر در مناطق کمتر برخوردار به شکل کلان از سوی دولت از الزامات تغییر این طرح است به طوری که پس از انجام این مراحل طرح خدمت پزشکی یک طرح اختیاری میشود.
شاید در نظر گرفتن یک بازه زمانی ده ساله کمی طولانی به نظر برسد اما با این حال در نظر گرفتن منابع مالی مورد نیاز ایجاد تغییرات کلان در وضعیت معاش مناطق دورافتاده نیازمند چنین فرصتی است .
از طرف دیگر در بازبینی طرح خدمت پزشکی باید به مزایایی که این طرح در افزایش سطح سلامت و توزیع عادلانه نیروی درمانی در کشور و همچنین مزایایی که برای دانشجویان و آینده شغلی آنها دارد، نیز توجه کرد و در صورت اعمال هر گونه تغییری در طرح خدمت پزشکی علاوه بر حفظ این مزایا باید نقش آنان را پررنگتر کرد.
منبع: خبرگزاری ایسنا
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا