به گزارش خبرنگار مهر، در تحقیقی که در گروه ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺧﺪﻣﺎﺕﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ ﺩﺭﻣﺎﻧﻲ، ﭘﮋﻭﻫﺸﻜﺪﻩ ﻋﻠﻮﻡ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ ﺟﻬﺎﺩﺩﺍﻧﺸﮕﺎﻫﻲ صورت گرفته و در فصلنامه پایش به چاپ رسیده یادآور شده است تعداد پزشك عمومي موجود در سال 1388 معادل 37 هزار و 977 نفر برآورد شده است. در واقع اجراي طرح پزشك خانواده در كل جمعيت كشور نياز به 32 هزار و 769 پزشك دارد و در صورت ادامه اجراي اين طرح تا پوشش كامل جمعيت كشور با كمبود پزشک روبرو است.
در عین حال رفع موانع اجرايي جذب و نگهداشت پزشكان نیز از اولويت بيشتري نسبت به تربيت و تأمين نيرو، برخوردار است بنابراین تخصص پزشک خانواده می تواند جذابیتی ایجاد کند که پزشکان عمومی علاقمند باشند در این طرح باقی بمانند.
افزایش تعداد کل پزشکان کشور از حدود 20 هزار نفر در سال 1360 به حدود 111 هزار نفر در سال 1391
این در حالی است تعداد کل پزشکان در کشور از حدود 20 هزار نفر در سال 1360 به حدود 111 هزار نفر در سال 1391 رسيده است البته این تعداد از دانش آموختگان پزشکي در بهبود شاخصهاي مراقبت سلامت اوليه و بهبود کيفيت و دسترسي عموم مردم به خصوص اقشار محروم به خدمات بهداشتي تاثير بسزايي داشته است اما در عین حال توزيع نامتعادل نيروي انساني و مشکلات اشتغال آنها يکي از دشواريهاي نظام سلامت محسوب ميشود.
برآورد واقعي جمعيت پزشکان عمومي کشور به راحتی امکان پذیر نیست اما بانک های اطلاعاتي مرتبط با این موضوع جمعيت فعلي پزشکان عمومي کشور با کسر جمعيت مشغول در تحصيلات تکميلي (حدود 10 هزار نفر) و جمعيت بازنشستگان و از کارافتادگان (حدود 5 هزار نفر) حداکثر معادل 55000 نفر باشد. اما ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ آﻣﻮزﺷﻲ و ﺿﻮاﺑﻂ دوره "ﭘﻮدﻣﺎﻧﻲﻣﺪﻳﺮﻳﺖﻋﺎﻟﻲﺑﻬﺪاﺷﺖﻋﻤﻮﻣﻲ MPH وﻳﮋه ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪﺳﺎزي ﭘﺰﺷﻜﺎن ﺧﺎﻧﻮاده" در اردﻳﺒﻬﺸﺖ 88 به تصویب وزارت بهداشت رسید. در این برنامه منظور از ﭘﺰﺷﻜﺎنﻋﻤﻮﻣﻲ گروهی ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺟﻬﺖ ﺑﺮآوردنﻧﻴﺎزﻫﺎيﺳﻼﻣﺖ ﻣﺮدم ﻫﻢ اﻛﻨﻮن ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮانﭘﺰﺷﻜﺎن ﺧﺎﻧﻮاده در ﻧﻈﺎم ﺳﻼﻣﺖ ﻛﺸﻮر مشغول به کار هستند.
این دوره به صورت پودمانی و غیرحضوری طراحی شده است و ﺣﻀﻮر ﻓﺮاﮔﻴﺮان ﺑﻪ دو ﻣﻨﻈﻮر ﺣﻀﻮر ﻣﻨﻈﻢ ﺑﺮاي رﻓﻊ اﺷﻜﺎل و ﺣﻀﻮر ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﻳﺰي ﺷﺪه ﺑﺮاي ﻛﺴﺐ ﺑﺮﺧﻲ ﻣﻬﺎرﺗﻬﺎ ﻻزم اﺳﺖ. ﻃﻮل اﻳﻦ دوره آﻣﻮزﺷﻲ 2 ﺳﺎل اﺳﺖ.
برگزاری دوره های MPH در 77 داﻧﺸﮕﺎه اﻳﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه آﻣﺮﻳﻜﺎ
ﺗﺎرﻳﺨﭽﻪ راه اﻧﺪازي دوره ﻫﺎي MPH در دﻧﻴﺎ ﻧﺸﺎن می دهد این دوره در بیشتر دانشگاه های ﻣﻌﺘﺒﺮ ﭘﺰﺷﻜﻲ ﻳﺎ ﺑﻬﺪاﺷﺖ به ﻋﻨﻮان ﻳﻚ دوره آﻛﺎدمیک تخصصی اﺟﺮا می شود. در اﻳﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه آﻣﺮﻳﻜﺎ حدود 77 داﻧﺸﮕﺎه این دوره های MPH را ﺑﺮﮔﺰار می کنند. دوره MPH در ایران ﺑﺮاي اوﻟﻴﻦ ﺑﺎر در ﺳﺎل 1346 در داﻧﺸﻜﺪه ﺑﻬﺪاﺷﺖ و اﻧﺴﺘﻴﺘﻮ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ ﺗﻬﺮان ﺑﺮﮔﺰار شد و در ستاد انقلاب فرهنگی نیز در سال 63 به تصویب رسید.
سابقه دوره MPH در ایران ﺑﺮاي اوﻟﻴﻦ ﺑﺎر در ﺳﺎل 1346
از سال 86 این برنامه پس از بازنگری با تغییراتی هم مواجه شد و در حال حاضر دو دانشگاه ﻋﻠﻮم ﭘﺰﺷﻜﻲﺷﻬﻴﺪﺑﻬﺸﺘﻲ و علوم ﭘﺰﺷﻜﻲ اﺻﻔﻬﺎن ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ MPH غیرﭘﻮدﻣﺎنی وجود دارد و در دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت پودمانی برای پزشکان عمومی و تخصص پزشک خانواده اجرا می شود.
فلسفه طراحی این دوره این بوده است که ﭘﺰﺷﻜﺎن ﻋﻤﻮﻣﻲ ﻓﻌﻠﻲ، از اﺑﻌﺎد ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن ﺟﺴﻤﻲ، روﺣﻲ، ﻣﻌﻨـﻮي، اﺧﻼﻗﻲ، رواﻧـﻲ، اﺟﺘﻤـﺎﻋﻲ، ﻓﺮﻫﻨﮕـﻲ، اﻗﺘﺼﺎدي و ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻛﻪ ﺑﺮاي اﻧﺴﺎن ﻣﻄﺮح اﺳﺖ، ﻋﻤﺪﺗﺎً ﺑﺮ ﺑﻌﺪ ﺟﺴﻤﻲ وي ﺗﺎﻛﻴﺪ دارﻧﺪ و در اﻳﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﺳﻌﻲ ﺷﺪه، اﻧﺴﺎنﺑﺎ ﺗﻤﺎم اﺑﻌﺎدش ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار ﮔﻴﺮد. از سوی دیگر در دوره آﻣﻮزﺷﻲ ﻓﻌﻠﻲ ﭘﺰﺷﻜﻲ ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﻣﺮاﻗﺒﺖ ﻫﺎي ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﺧﻂ اول ﻣﺮاﻗﺒﺖ ﻫﺎيﺟﺎﻣﻊ و ﻓﺮاﮔﻴﺮ و ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪيﻫﺎي ﻫﻤﺎﻫﻨﮕﻲ، آﻧﻄﻮرﻛﻪ ﺷﺎﻳﺴﺘﻪ اﺳﺖ، ﻣﻮرد ﺗﺎﻛﻴﺪ ﻗﺮار ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ اﺳـﺖ از همین رو دوره پودمانی حاضر می تواند ﺑﺎ ﺗﺎﻛﻴﺪ ﺑﺮ ﻣﻮﺿﻮﻋﺎت راﻫﺒﺮدي ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪيﻫﺎي داﻧﺶآﻣﻮﺧﺘﮕﺎن را ﺑﺼﻮرت ﻫﺪﻓﻤﻨﺪ اﻓﺰاﻳﺶ دﻫﺪ.
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺳﻴﺎﺳﺖ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﭘﺰﺷﻚ ﺧﺎﻧﻮاده در ﺗﻤﺎﻣﻲ ﻧﻘﺎط ﻛﺸﻮر اﻋﻢ از ﺷﻬﺮي و روﺳﺘﺎ و برآورد برای اﻳﺠﺎد ﭘﻮﺷﺶ ﻛﺎﻣﻞ ﺧﺪﻣﺎت (ﺑﺎ ﺑﺮآورد ﻫﺮ 3000 ﻧﻔﺮ ﻳﻚ ﭘﺰﺷﻚ ﺧﺎﻧﻮاده) در گام اول باید حدود 5 هزار نفر در این حوزه توانمندی کسب کنند.
وﻇﺎﻳﻒ اﺻﻠﻲ ﭘﺰﺷﻜﺎن ﺧﺎﻧﻮاده ﺷﺎﻣﻞ ﭘﻴﺸﮕﻴﺮي از ﺑﻴﻤﺎريﻫﺎ و ﻣﺮاﻗﺒﺖ از اﻓﺮاد ﺳﺎﻟﻢ، ﻣﺮاﻗﺒﺖﻫﺎيﺑﺎﻟﻴﻨﻲ و آﻣﻮزشﺳﻼﻣﺖ ﺑﺮ اﺳﺎسﻧﻴﺎزﻫﺎ است. اﻳﻦ دوره آﻣﻮزﺷﻲ ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ 37 واﺣﺪ و در ﻏﺎﻟﺐ 26 درس ارائه می شود.
ﻋﻨﺎوﻳﻦ دروس اﻋﻢ از ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﺗﺨﺼﺼﻲ ﭘﺎﻳﻪ ﻳﺎ ﺗﺨﺼﺼﻲ ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ:
ﻣﺒﺎﻧﻲ اﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮژي | اﺻﻮل ارﺗﻘﺎ و ﺗﺮوﻳﺞ ﺳﻼﻣﺖ | ﺳﺎﺧﺘﺎر و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻧﻈﺎم ﺳﻼﻣﺖ در اﻳﺮان | ﻧﻈﺎم اراﻳﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﺳﻼﻣﺖ و ﻣﺮاقبت های ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺷﺪه | ﺗﻌﺮﻳﻒ و ﻛﺎرﻛﺮدﻫﺎي ﭘﺰﺷﻜﺎن ﺧﺎﻧﻮاده |
اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﻮرد ﺑﻴﻤﺎري | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ عوامل ﺧﻄﺮزاي ﺳﻼﻣﺖ | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺑﻴﻤﺎريﻫﺎ در ﺟﺎﻣﻌﻪ | ارزﻳﺎﺑﻲ ﺟﺎﻣﻌﻪ و ﺗﺸﺨﻴﺺ ﻣﺸﻜﻞ ﺳﻼﻣﺘﻲ | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻣﺼﺮف |
ﻣﻔﺎﻫﻴﻢ و ﻣﻬﺎرت های مدیریت و رﻫﺒﺮي | ﻃﺒﺎﺑﺖ ﻣﺒﺘﻨﻲ ﺑﺮ ﺷﻮاﻫﺪ | آﺷﻨﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎي ﺳﻼﻣﺖ | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻼﻣﺖ ﺑﺰرﮔﺴﺎﻻن در اﻳﺮان | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻼﻣﺖ ﻛﻮدﻛﺎن در اﻳﺮان |
اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻼﻣﺖ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان در اﻳﺮان | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻼﻣﺖ در دوران ﺑﺎرداري و زاﻳﻤﺎن در اﻳﺮان | اﺻﻮل ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻼﻣﺖ روان در اﻳﺮان | درﻣﺎن ﺗﺴﻜﻴﻨﻲ ﻋﻼﻳﻢ ﺷﺎﻳﻊ در اﻳﺮان | ﺑﺎزﺗﻮاﻧﻲ ﺑﻴﻤﺎری ها و ﻋﻮارض ﺷﺎﻳﻊ در اﻳﺮان |
اﻧﺪﻳﻜﺎﺳﻴﻮن ارﺟﺎع ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي ﺷﺎﻳﻊ در اﻳﺮان | درﺧﻮاﺳﺖ ﻣﻨﻄﻘﻲ ﺗﺼﻮﻳﺮﺑﺮداري در ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي ﺷﺎﻳﻊ در اﻳﺮان | درﺧﻮاﺳﺖ ﻣﻨﻄﻘﻲ ﺗﺴﺖ های آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎﻫﻲ در ﺑﻴﻤﺎری های ﺷﺎﻳﻊ در اﻳﺮان |
ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻋﻤﻠﻲ ﻓﺮاﮔﻴﺮان اﻳﻦ رﺷﺘﻪ ﺑﻪ ﺟﺎﻳﮕﺎه ﻫﺎي ﻃﺒﺎﺑﺖ ﻋﻤﻮﻣﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﻄﺐ ﻋﻤـﻮﻣﻲ، ﻣﺮاکز ﺑﻬﺪاﺷﺖ و درﻣﺎﻧﻲ ﺷـﻬﺮي و ﻣﺮاﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ و درﻣﺎﻧﻲ روﺳﺘﺎﻳﻲ ﻣﺤﺪود می شود و ﻓﺮاﮔﻴﺮان ﻧﻴﺎزي به ﻛﺴﺐ ﺗﺠﺮﺑﻪ در ﺑﺨﺶﻫﺎي ﺑﻴﻤﺎرﺳﺘﺎﻧﻲ ﻧﺪارﻧﺪ. ﻓﺮاﮔﻴﺮان در اﻧﺘﻬﺎي ﻫﺮ ﭘﻮدﻣﺎن ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺴﺌﻮل درس ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ و در ﭘﺎﻳﺎن ﻫﺮ دوره در آزﻣﻮن ﺟﺎﻣﻊ شرکت می کنند.
ﻓﺮاﮔﻴﺮان ﻣﻮظف هستند در ﻃﻮل ﻣﺪت ﺗﺤﺼﻴﻞ در ﭼﺎرﭼﻮب ﻗﺮارداد میان ﭘﺰﺷﻜﺎن ﺧﺎﻧﻮاده و ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﺳﻼﻣﺖ وزارت ﺑﻬﺪاﺷﺖ، به اراﺋﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﻣـﻮرد ﻗﺮارداد ﺑﭙﺮدازﻧـﺪ. راﻫﺒﺮي و ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ دوره ﺗﻮﺳﻂ ﮔﺮوه ﻫﺎي ﭘﺰﺷﻜﻲ اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ و ﻳﺎ ﮔﺮوه ﻫﺎيﻣﺮﺗﺒﻂ در داﻧﺸﻜﺪه ﻫﺎيﺑﻬﺪاﺷﺖ ﻛﻪ ﻣﻮرد ﺗﺎﺋﻴﺪ ﻛﻤﻴﺘﻪ ﺳﺘﺎدي ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ پزﺷﻚ ﺧﺎﻧﻮاده ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮﻧﺪ. در دانشکده پزشکی باید گروه ﭘﺰﺷﻚﺧﺎﻧﻮاده تشکیل شود که آﻣﻮزش های ﻣﺮﺗﺒﻂ را برعهده گیرد.
حداقل های مورد نیاز برای اجرای برنامه
رﺷﺘﻪ ﻫﺎي ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺮاي ﺗﺪوﻳﻦ ﺑﺴﺘﻪ ﻫﺎي آﻣﻮزﺷﻲ:
اﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮژﻳﺴﺖ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﭘﺰﺷﻜﻲ اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ، ﻣﺘﺨﺼﺺ آﻣﻮزش ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺧﺪﻣﺎت ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ – درﻣﺎﻧﻲ، اﻗﺘﺼﺎد ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي ﻋﻔﻮﻧﻲ و ﮔﺮﻣﺴﻴﺮي، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺑﻴﻤﺎرﻳﻬﺎي داﺧﻠﻲ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺗﻐﺬﻳﻪ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺟﺮاﺣﻲ ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻗﻠﺐ و ﻋﺮوق، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻛﻮدﻛﺎن، ﻣﺘﺨﺼﺺ زﻧﺎن، ﻣﺘﺨﺼﺺ ﻃﺐ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ و ﺗﻮاﻧﺒﺨﺸﻲ، رادﻳﻮﻟﻮژﻳﺴﺖ و ﻣﺘﺨﺼﺺ ﺣﻔﺎﻇﺖ از اﺷﻌﻪ، رواﻧﭙﺰﺷﻚ، ﻛﺎرﺷﻨﺎس ارﺷﺪ ﭘﺮﺳﺘﺎري (ﺑـﺎﮔـﺮاﻳﺶ داﺧﻠـﻲ، ﺟﺮاﺣـﻲ، ﻛﻮدﻛﺎن ﻳﺎ ﺑﻬﺪاﺷﺖ ﺟﺎﻣﻌﻪ) و ﭘﺎﺗﻮﻟﻮژﻳﺴﺖ است.
ﻛﺎرﻛﻨﺎن دوره دﻳﺪه ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺮاي اﺟﺮاي ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ :
ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻧﻮﻳﺲ ﻛﺎﻣﭙﻴﻮﺗﺮ، ﻛﺎرﺷﻨﺎس آﻣﻮزش، ﻣﺪﻳﺮ اﺟﺮایی ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ (ﭘﺰﺷﻚ)
ﻓﻀﺎﻫﺎي آﻣﻮزﺷﻲ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز:
ﻣﻄﺐ ﭘﺰﺷﻜﺎن ﻋﻤﻮﻣﻲ، ﻣﺮاﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ درﻣﺎﻧﻲ ﺷﻬﺮي، ﻣﺮاﻛﺰ ﺑﻬﺪاﺷﺘﻲ و درﻣﺎﻧﻲ روﺳﺘﺎﻳﻲ و ﻣﺮﻛﺰ ﭘـﺎﻳﺶ آﻣـﻮزش ﭘﻮدﻣـﺎﻧﻲ در داﻧﺸﮕﺎه ﻣﺠﺮي
ﻋﺮﺻﻪ ﺟﻤﻌﻴﺘﻲ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز :
ﺟﻤﻌﻴﺖ ﺗﺤﺖ ﭘﻮﺷﺶ ﭘﺰﺷﻚ ﺧﺎﻧﻮاده ﻃﺒﻖ ﺿﻮاﺑﻂ ﻃﺮحﻫﺎي ﮔﺴﺘﺮش ﺷﺒﻜﻪ
ﺗﺠﻬﻴﺰات ﺗﺨﺼﺼﻲ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز:
رﺷﺘﻪ ﻫﺎي داﺧﻠﻲ، ﻋﻔﻮﻧﻲ، ﻛﻮدﻛﺎن، ﻗﻠﺐ و ﻋﺮوق، ﺟﺮاﺣﻲ، زﻧﺎن و زاﻳﻤﺎن، اﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮژي، ﭘﺰﺷﻜﻲ اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ، رواﻧﭙﺰﺷﻜﻲ، آﻣـﻮزش ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﺗﻐﺬﻳﻪ، رادﻳﻮﻟﻮژي، ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ خدمات بهداشتی، اﻗﺘﺼﺎد ﺑﻬﺪاﺷﺖ، ﻃﺐ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ و ﺗﻮاﻧﺒﺨﺸﻲ و ﭘﺮﺳﺘﺎري ﺑﺎ ﮔﺮایش های مختلف
اعلام شرایط دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان مجری اولین دوره برگزاری توانمندسازی پزشکان خانواده
ﭘﺰﺷﻜﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﻃﻲ 5 ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ (از ﺳﺎل 1383 ﺗﺎ 1388) در ﻧﻈﺎم ﺳﻼﻣﺖ ﻛﺸﻮر ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻛﺮده اﻧﺪ می توانند در این دوره شرکت کنند.
برنامه دستیاری پزشک خانواده در دو بخش تنظیم شده و داوطلبان به تناسب شرایط خود در یکی از دو حالت دوره مدیریت عالی و دوره دستیاری بالینی پذیرفته می شوند . دوره مدیریت عالی (MPH) پزشک خانواده به مدت 1.5 سال و به صورت پودمانی و از طریق سامانه الکترونیکی دانشکده مجازی دانشگاه به صورت مجازی مطابق با برنامه درسی دوره ارائه می شود.
دوره دستیاری بالینی به مدت 5 سال است که به صورت پودمانی و مجازی و همراه با دوره های بالینی حضوری مطابق با برنامه درسی دوره راه اندازی شده و داوطلبانی مجاز به ورود این بخش برنامه هستند که قبلا دوره MPH پزشک خانواده را گذرانده باشند.
پزشکان عمومی که حداقل 3 سال سابقه خدمت به عنوان پزشک خانواده داشتند می توانستند وارد دوره MPH شوند. پزشکان عمومی که در حال حاضر به عنوان پزشک خانواده در نظام سلامت فعلی کشور اشتغال دارند و در حال تحصیل در دوره پودمانی مدیریت عالی (MPH) پزشکی خانواده در مراکز متولی ارائه دهنده هستند بعد از پایان این دوره می توانستند برای بخش دستیاری بالینی اقدام کنند.
منبع: خبرگزاري مهر
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا