کدگذاري، استخراج، طبقهبندى دادهها در یک تحقیق علمی
منبع: سایت آفتاب ،http://www.aftabir.com
پس از اتمام مرحله گردآورى اطلاعات، محقق انبوهى از اطلاعات را در اختيار دارد که بايد از آن براى انجام دادن اقدامات بعدى استفاده کند؛ يعنى بايد اطلاعات موجود را استخراج و طبقهبندى نمايد تا براى مرحله اساسى تجزيه و تحليل آماده شود. براى تجزيه و تحليل دادهها با توجه به ماهيت تحقيق و روش موردنظر، محقق بايد طرح استخراج و طبقهبندى اطلاعات را تهيه کند. اگر تحقيق ماهيتاً آمارى باشد و بصورت پيمايشى انجام پذيرد و ابزار گردآورى اطلاعات پرسشنامه و کارت باشد، کار استخراج و طبقهبندى بايد مطابق آن طراحى شود.
اگر بناست اين اطلاعات بصورت دستى استخراج شود و محقق آنها را مورد محاسبه و تجزيهوتحليل قرار دهد، يک صورت پيدا مىکند و اگر از رايانه استفاده شود صورت ديگرى به خود مىگيرد و مسئلهاى به نام کُدگذارى قبل از طراحى ابزار گردآورى اطلاعات يا پس از تکميل آن مطرح مىشود. اگر تحقيق ماهيتاً آمارى نباشد و شيوهٔ تجزيهوتحليل نيز استدلالى و عقلانى باشد، استخراج و طبقهبندى اطلاعات بصورت ديگرى مطرح مىشود که با تحقيقات آمارى تفاوت دارد؛ از اينرو، محقق ناگزير است با در نظر داشتن ماهيت تحقيق، نوع اطلاعات، ابزار سنجش و گردآورى دادهها، روش تجزيهوتحليل و ... ، طرح خود را براى استخراج و طبقهبندى دادهها و اطلاعات گردآورى شده تهيه نمايد.
شيوهٔ کُدگذارى ابزار گردآورى اطلاعات
کُدگذارى در جاهاى مختلف مورد استفادهٔ محقق قرار مىگيرد؛ مثلاً در تحقيقات و مطالعات کتابخانهاى براى خلاصه کردن اطلاعات و صرفهجويى در وقت در هنگام فيشبرداري، از روش کُدگذارى استفاده مىشود. در اينجا محقق سعى مىکند به جاى آنکه در همهٔ فيشها مشخصات کامل يک اثر را بنويسد.
در اينجا منظور از کُدگذارى اختصاص دادن شماه يا عددى خاص به هر يک از اقلام مندرج در ابزار گردآورى اطلاعات اعم از صفحات، سؤالات، گزينهها و ... است تا به کمک آن امکان انتقال اطلاعات به رايانه فراهم آيد.
براى سهولت کار و صرفهجويى در هزينهها و فرصتها، بهتر است محقق ابزار طراحى شدهٔ خود را قبل از اجرا و تکثير و چاپ، کُدگذارى نمايد. وى براى کُدگذارى اقلام پرسشنامه بايد با يک نفر متخصص در امور پانچ و رايانه مشورت نمايد و ضمن بيان و توضيح اهداف و روش کار خود ابزار طراحى شده را به رؤيت او برساند تا با اطمينان کامل از حيث اختصاص کُدهاى مناسب و کافي، نسبت به تکثير و چاپ آن اقدام کند. البته نتايج مرحلهٔ پيشآزمون ابزار نيز مىتواند به محقق براى اصلاح عمليات کُدگذارى کمک کند. آنچه بايد محقق در زمان طراحى پرسشنامه و قبل از اجراى عمليات ميدانى کُدگذارى نمايد عبارتند از:
۱. پرسشنامه: هر پرسشنامه بايد داراى شماره و کُد ويژه باشد.
۲. منطقه و ناحيه: اگر پرسشنامه در سطح منطقه وسيعى اجرا مىشود و جامعه مورد مطالعه از گستردگى جغرافيايى برخوردار است، بايد به هر يک از واحدهاى تقسيمات جغرافيايى (استان، شهرستان يا بخش و ...) که ويژهاى اختصاص داده شود.
۳. صفحات: هر يک از صفحات پرسشنامه بايد کد اختصاصى داشته باشد که ترکيبى از شماره پرسشنامه و شماره صفحه خواهد بود.
۴. سؤالات: هر يک از سؤالات به کُد نياز دارند؛ ولى شماره ترتيب سؤال نقش کُد را ايفا مىکند.
۵. گزينهها: گزينههاى مربوط به پاسخهاى احتمالى که در مقابل يا ذيل هر سؤال درج مىشود، نياز به کُدگذارى دارد.
۶. ستون کُد پاسخها: اين ستون اگرچه پس از پايان کار تکميل پرسشنامه و ابزار گردآورى اطلاعات کُدگذارى مىشود، ولى در سؤالاتى که داراى چند گزينه بوده، هر گزينه داراى گزينههاى بلى و خير است، بايد به تعداد گزينههاى اصلي، طشتک ويژه در ستون مقابل سؤال پيشبينى شود. اين طشتکها از بالا به پايين نياز به کُدگذارى دارند که اين کار بايد قبل از چاپ و تکثير و اجراى پرسشنامه انجام پذيرد. در فرم پرسشنامه زير انواع کُدهاى مزبور مشخص شده است:
۱. مسير مهاجرت شما کداميک از حالات زير بوده است؟
جامعه عشايرى به شهر عشاير به روستا روستا به شهر شهر به روستا
۲. مهاجرت تا چه اندازه در بروز فقر و ندارى شما مؤثر بوده است؟
خيلى زياد زياد کم خيلى کم تأثير نداشته است ۳
۳. کداميک از عوامل زير سبب مهاجرت شما بوده است؟
۱. کمبود درآمد بلى خیر
۲. بيکارى بلی خیر
۳. فقدان امنيت اجتماعى بلی خیر
۴. حوادث طبيعى بلی خیر
۵. کمبود خدمات بلی خیر
۶. تحقير روستانشينى بلی خیر
اگر محقق نخواهد يا نتواند قبل از طراحى و اجراى پرسشنامه و کارت اقدام به کُدگذارى نمايد، مىتواند پس از پايان کار گردآورى اطلاعات نسبت به کُذگذارى آن اقدام کند که در اين صورت، کار پرزحمتى را متحمل خواهد شد. براى کُدگذارى بايد ابتدا از پرسشنامهها و کارتها آغاز کند و به هر يک شماره و کد ويژهاى اختصاص دهد. سپس گزينههاى مربوط به هر يک از سؤالات را کدگذارى نمايد. براى اين کار بايد يک تابلوى راهنما يا کليد پيشبينى کند که بداند به هر يک از گزينهها چه کُدى را بايد اختصاص دهد. پس از آن براى انتقال کُدها به رايانه و پانچ دادهها نيازمند عمليات ديگرى است که در بحث مربوط به استخراج اطلاعات به شيوه ماشينى به آن اشاره خواهد شد.
بازبينى و کُدگذارى اطلاعات گردآورى شده
پس از آنکه ابزار گردآورى اطلاعات جمعآورى شد، محقق بايد کار بازبينى و کنترل آن را انجام دهد. بطورکلى هدف اصلى مرحلهٔ بازبينى و کنترل، اطمينان از حُسن اجراى عمليات ميدانى و نيز اعمال اصلاحات لازم است.
پس از اين اقدام، محقق بايد نسبت به کُدگذارى پاسخها اقدام کند. کُدگذارى پاسخها کارى بسيار ظريف و دقيق است؛ بنابراين، اگر محقق مىخواهد از گروه يا فرد ديگرى بعنوان کُدگذار استفاده کند، بايد به آنها آموزش لازم را بدهد و بر کار آنها دائماً نظارت نمايد. اگر اين افراد از تجارب قبلى در اين کار برخوردار باشند، بر دقت و سرعت کُدگذارى افزوده خواهد شد. در کُدگذارى پاسخها بايد دقت شود که ارقام به گونهاى در محل خود قرار داده شوند که پانچيست بتواند بدون خستگى و خطاى چشم و نظاير آن، اطلاعات را وارد رايانه نمايد. در مورد پاسخها مواردى وجود دارد که بدون جواب مىماند يا در پاسخ آنها تناقض وجود دارد يا پاسخگو بيش از يک گزينه را جواب داده است. در اينگونه موارد و موارد مشابه کُدگذارى پاسخها مشکل مىشود. از اينرو، محقق بايد قبلاً نحوهٔ کُدگذارى و نيز کُد يا شمارهٔ اختصاصى اينگونه موارد را مشخص کند و به گروه کُدگذار آموزش لازم را بدهد و بر کار آنها نظارت نمايد و به سؤالات و مشکلات آنها پاسخ دهد.
استخراج دادهها به شيوهٔ دستى
منظور از استخراج اطلاعات و دادهها به روش دستى آن است که محقق يا محققان براى هر يک از سؤالات پرسشنامهها جداول ويژهاى در نظر گرفته، تک تک سؤالها و پاسخها را در تمامى پرسشنامهها بررسى نموده، پاسخها را به آنها منتقل نمايند و در پايان فراوانى و جداول توزيع مربوط به هر يک از آنها را تنظيم کنند.
استخراج دادهها به شيوهٔ دستى در سؤالات باز
در پاسخ به سؤالات باز پاسخگويان آزادى عمل دارند؛ از اينرو، پرسشگر ناچار است اظهارات و اقدامات آنها را در پرسشنامه يا کارت مصاحبه و مشاهده ثبت و ضبط نمايد. روش استخراج اينگونه پاسخها بدين طريق است که ابتدا محقق جدول ويژه استخراج سؤال باز را تهيه مىنمايد. سپس کليد پاسخها را به ترتيب ذيل يکديگر رديف و ثبت مىکند. پس از اتمام ثبت پاسخها، بايد فراوانى پاسخهاى مشابه را محاسبه و همراه با شمارهٔ پرسشنامههاى مربوط در مقابل اولين رديف از پاسخهاى مشابه قيد کند. اگر حجم کار کم باشد، مىتواند فرم استخراج مرحلهٔ دوم را نيز طراحى کند. در مرحلهٔ سوم محقق بايد از روش خلاصهسازى استفاده کند و عناوين پاسخهاى نزديک به هم را در يک عنوان کلىتر ادغام کند تا بدين ترتيب تعداد پاسخها به حداقل ممکن تقليل يابد. آنگاه تعداد فراوانى هر يک از آنها را با همديگر جمع کند. در امر خلاصهسازى پاسخها، محقق بايد به نکات زير توجه داشته باشد:
۱. به هدف و فرضيهها و سؤالات ويژه تحقيق توجه داشته باشد و پاسخهاى غيرمربوط را حذف کند.
۲. پاسخهاى خلاصهشده بايد از همديگر متمايز بوده، با هم تداخل نداشته باشند.
۳. عنوان کلىتر بايد در برگيرندهٔ عناوين جزئىتر بوده، پاسخى از قلم بيفتد.
۴. گزينش عناوين کلى نبايد آنقدر وسيع و فراگير باشد که امکان سنجش و ارزيابى متغيرها و فرضيههاى تحقيق فراهم نيايد.
۵. فراوانىهاى عناوين جزئى را با همديگر جمع کند و مجموعه را بعنوان فراوانى عنوان کلى در نظر بگيرد.
استخراج دادهها به شيوهٔ دستى در سؤالات بسته
استخراج پاسخ اينگونه سؤالات برخلاف سؤالات باز نياز به کار زيادى ندارد، بخصوص اگر ابزار از نوع استاندارد باشد، استخراج دادهها و تهيه جدولهاى مربوط سادهتر است. براى استخراج اينگونه سؤالات، جداول استخراج با توجه به نوع و تعداد گزينههاى سؤالات طراحى مىشود. در اينجا محقق مىتواند جدول استخراج را براى هر طبقه از انواع گزينهها تهيه کند و بدين ترتيب در زمان و امکانات صرفهجويى کند. البته اگر تعداد پرسشنامهها زياد باشد و محقق بخواهد شمارهٔ هر پرسشنامه را نيز در جدول استخراج ذکر کند، احتمالاً مجبور مىشود براى هر سؤال يک جدول استخراج ويژه طراحى کند. وقتى محقق جدولهاى استخراج را طراحى کرد، اقدام به نوشتن سؤال در بالاى جدول يا در هر يک از رديفهاى جدول مىنمايد. آنگاه پرسشنامهها را مورد بازبينى قرار داده با توجه به پاسخهاى داده شده، در محل گزينهٔ مربوط در جدول يک علامت قراردادى (بعلاوه، ضربدر و ...) ثبت مىکند و در نهايت نسبت به شمارش علامتها و تعيين تعداد آنها اقدام مىکند. تعداد علائم معرف تعداد فراوانى در هر يک از گزينهها و نيز در رابطه با کل سؤال خواهد بود. آنگاه محقق مىتواند جدول توزيع فراوانى در درصدهاى توزيع را تنظيم کند.
بعد از استخراج پاسخها لازم است توزيع فراوانى آنها مشخص شود. در سؤالات کيفى و ارزشي، بايد امتياز هر يک معين گردد؛ از اينرو، جدول توزيع فراوانى و امتيازبندى که براى کمّى کردن ارزشهاى کيفى سؤال مناسب است، تهيه مىشود و پس از لحاظ کردن ارزش عددى هر يک از درجات کيفى مىتوان ميانگين و وزن هر کدام را مشخص نمود
استخراج دادهها به شيوهٔ ماشينى
در پرسشنامه يا ابزار سنجش امکان وجود هر دو نوع سؤال باز و بسته وجود دارد.
استخراج دادهها به شيوهٔ ماشينى در سؤالات باز
براى استخراج سؤالهاى باز همانند روش دستي، بايد ابتدا فهرستى از پاسخهاى داده شده به هر سؤال را تهيه کرد. سپس بايد هر کدام از پاسخها در حکم گزينه تلقى و کُدگذارى شود؛ بدينترتيب، تابلوى راهنماى کُدگذارى فراهم مىشود. آنگاه محقق يا کُدگذار براساس کد راهنماى هر گزينه که در تابلو مشخص شده، به پاسخهاى مربوط به هر پرسشنامه کُد مربوط را اختصاص مىدهد و در ستون حاشيه که اختصاص به کُد پاسخها دارد، در مقابل سؤال باز و بر روى طشتک مربوط به آن کُد گزينه را قرار مىدهد؛ بدينترتيب، کُدگذارى سؤال باز با ساير سؤالهاى بسته پرسشنامه هماهنگ مىشود.
استخراج دادهها به شيوۀ ماشينى در سؤالات بسته
براى استخراج سؤالات بسته ابتدا بايد سؤالات کُدگذارى شود. اگر کُدگذارى قبل از طراحى پرسشنامه و ابزار گردآورى اطلاعات انجام شده باشد، محقق يا کُدگذار صرفاً به کُدگذارى پاسخها خواهد پرداخت. ولى اگر کُدگذارى گزينهها قبلاً انجام نشده باشد، ابتدا بايد گزينهها و صفحات و ساير اقلام مورد نياز کُدگذارى شود و سپس نسبت به کُدگذارى پاسخها اقدام گردد.
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا