تعریف مفاهیم
مفاهیم بلوکهایی هستند که ساختمان دانش به وسیلۀ آنها ساخته میشود. یک مفهوم، یک کلمه (واژه) یا مجموعهای از کلمات است که معنایی از طریق آنها انتقال میشود. مفهوم به طبقهای از محرکها که دارای وجوه مشترکی هستند اطلاق میشود. مفهوم در حقیقت مبین انتخاب یک پدیدۀ معین است که با جزئیات خود طبقه یا گروهی را تشکیل میدهند. به عبارت دیگر مفهوم واژهای است که از طریق تعمیم موارد جزئی انتزاع شده است و طبقهای را که بر کلیه موارد جزئی دلالت میکند، تشکیل میدهد. نمونههایی از مفاهیم عبارتند از: میز، دانشجو و وزن. کرلینجر (1986) معتقد است که مفهوم و ساخت دارای معنای مشابهی هستند (ساخت یک مفهوم است که به آن معنی داده شده است و تعمداً برای منظور خاصی ساخته شده است). با وجود این بین آنها تفاوت عمدهای وجود دارد.
قابلیت اندازهگیری مفاهیم متفاوت است. به عبارت دیگر، برخی از مفاهیم قابل اندازهگیری هستند و برخی از آنها را نمیتوان اندازه گرفت. هنگامی که یک مفهوم بر اساس فعالیتهای حسی و به صورت تعمدی و با حداقل کوشش ساخته شود، واقعی یا ملموس یا تجربی[1] نامیده میشود؛ مانند خانه، گریه، شخص و گفتگو. فرد، خانه یا شخصی را میبیند و صدای گریه و گفتگویی را میشنود. به عبارت دیگر چنانچه مفهومی قائم به یک شرایط زمانی و مکانی خاص باشد به آن واقعی یا تجربی گویند. اما همۀ مفاهیم این طور نیستند. مفاهیمی وجود دارند که از هر گونه شرایط زمانی و مکانی خاص مستقل هستند و به توصیف
موجودیتهای غیرقابل مشاهده میپردازند. اینگونه مفاهیم را مجرد یا نظری[2] گویند، مانند وطن، عاطفه و ارتباط. بنابراین میزان انتزاعی بودن یک جمله یا یک عبارت به میزان انتزاعی بودن مفاهیم آن بستگی دارد. انتزاعی بودن، معانی متفاوتی دارد که در این جا فقط به یکی از آنها (استقلال زمانی و مکانی) اشاره شده است.
اولین مرحله در توسعه و گسترش دانش، تشخیص مفاهیم نظری و تجربی است. این تشخیص به این دلیل ضروری است که هر کدام از این دو دسته مفهوم، وظایف مختلفی در توسعه و گسترش دانش دارند. ابهام در گسترش دانش، ناشی از به کار بردن این مفاهیم به صورت غلط است. برخی از دانشمندان و محققان ترجیح میدهند که مفهوم واقعی و ملموس را برای چیزهایی که مستقیماً قابلمشاهده هستند به کار برند. مشکل اصلی در اینجا «مشاهدۀ مستقیم» است. هیچ مفهومی بدون فعالیتهای شناختی قابلمشاهده نیست. به عنوان مثال کلمات روی این صفحه مستقیماً قابلمشاهده نیستند و بدون کوشش یک چشم تربیت شده، بیننده فقط شکلهای سیاهی را روی کاغذ میبیند. برای خواندن خطوط این صفحه بیننده باید حروف نوشته شده را یاد بگیرد و کوشش کند آنها را ترکیب کند تا مطالب نوشته شده را بفهمد.
به منظور اجتناب از این دشواریها، مفهومی را تجربی میگویند که ماهیتاً مجرد باشد و مشاهدهکنندگان در وجود یا عدم وجود آن توافق داشته باشند. تعمیمپذیری یک مفهوم غالباً به تعیین نوع مفهوم کمکی نمیکند، زیرا هر مفهوم ممکن است دارای سطوح مختلفی از تعمیمپذیری باشد.
مفاهیم نظری
زمانی که یک مفهوم نظری توضیح داده میشود معنای آن روشن میگردد و این از طریق مفاهیم نظری دیگر یا واژههای مجرد صورت میپذیرد. هویت یک مفهوم یا از طریق بیان ویژگیهای آن مشخص میشود (نظیر طول، عرض، ارتفاع، زمان و مانند اینها)، یا از طریق بیان ساخت آن- مانند این که مفهوم از چه چیزی درست شده است یا چگونه به وجود آمده است- و یا از طریق قرار دادن عناصر و ترکیب آن با یکدیگر روشن میگردد. به عنوان مثال میتوان مفهوم استعداد را از طریق آمادگی پاسخگویی به یک محرک توضیح داد. این مفهوم را نمیتوان به صورت مجرد توضیح داد بلکه باید آن را به شکل قائم به چیزی دیگر بیان کرد. به علاوه، استعداد دارای جهت است که میتواند مثبت یا منفی باشد و میزانی دارد که از مکانی به مکان دیگر و از زمانی به زمان دیگر فرق میکند.
تصمیم دربارۀ این که یک مفهوم نظری را به چه میزان باید توضیح داد، بستگی به آن دارد که توضیحدهنده برای چه منظور و هدفی میخواهد مفهوم را به کار برد. برای کسب ایده دربارۀ میزان و چگونگی توضیح یک مفهوم لازم است به توضیحات پیشین در مورد آن مفهوم مراجعه کرد. چنانچه توضیحات گذشته موافق ایدۀ توضیحدهنده باشد او آن را میپذیرد، و در صورتی که مفهوم موردنظر قبلاً توضیح داده نشده باشد یا توضیح مورد قبول دربارۀ آن وجود نداشته باشد، باید توضیح داده شده، مورد آزمون قرار گیرد. این عمل معمولاً از راه انتقاد و مراجعه به نظر دیگران انجام میشود.
مفاهیم تجربی
مفاهیم یا جملههای یکسان ممکن است برای افراد مختلف معانی متفاوتی داشته باشند. پژوهش، یک فرآیند ارتباطی است. پژوهشگر روشهای معینی را برای دریافت پدیدهها به کار میبرد و سپس کوشش میکند که یافتههای خود را به دیگران منتقل سازد. او برای ایجاد ارتباط یا انتقال، به زبان دقیق و معینی نیاز دارد، و از اینرو از مفاهیم دقیق و روشن استفاده میکند. برداشت یکسان از مفاهیم، نیاز به تعریف آنها دارد. تعریف مفاهیم تجربی همانند توضیح مفاهیم نظری انجام میشود. به این طریق که پژوهشگر به تعاریف پیشین در مورد مفهوم موردنظر مراجعه میکند و چنانچه تعاریف قبلی مطابق انتظار او باشد آنها را میپذیرد، در غیر این صورت خود به تعریف مفهوم اقدام میکند. مفاهیم تجربی را به دو طریق میتوان تعریف کرد. نوع اول، تعریف اساسی یا ساختاری است، یعنی تعریف مفهوم با استفاده از لغات یا واژههای دیگر یا تعریف مفهوم از طریق مفاهیم دیگر. فرهنگهای لغات برای تعریف مفاهیم معمولاً از این روش استفاده میکنند، و مثلاً هوش را سریعالانتقال بودن یا سازش با محیط تعریف میکنند. تعریف نوع دوم را عملیاتی یا کاربردی
مینامند و آن عبارت از مجموعه روشهایی است که برای توصیف فعالیتهای یک مشاهدهگر که مشاهده را به منظور دریافت یک احساس و در نهایت برای تعیین موجودیت یا میزان موضوع مورد مشاهده انجام میدهد، به کار برده میشود. تعریف کاربردی عبارت است از معنا بخشیدن به مفهوم از طریق توصیف دقیق عملیاتی که پژوهشگر در ارتباط با آن انجام میدهد مشخص میشود. تعریف عملیاتی یا کاربردی نباید مجرد و انتزاعی باشد و باید از زمان و مکان مستقل باشد.
برای مثال، «مددکار اجتماعی» را میتوان به این شکل به صورت عملیاتی تعریف کرد: شخصی که پس از دریافت درجۀ لیسانس، دو سال تمام در یک دانشکده تحصیل کرده است و در مرکزی که به خدمات او نیاز دارد کار میکند. تعریف دیگر میتواند به این شکل باشد: شخصی که درجۀ فوقلیسانس را از دانشکدۀ خدمات اجتماعی دریافت کرده است. به عنوان مثالی دیگر، هوش را میتوان اینگونه تعریف کرد: یکی از ویژگیهای انسان که از طریق آزمون هوش اندازهگیری میشود. تعاریف بالا به پژوهشگر میگویند که برای انتخاب یک مددکار اجتماعی چه کاری باید انجام دهد، یا برای اندازهگیری هوش چه چیزی را از چه طریقی مورد اندازهگیری قرار دهد. تعریف عملیاتی یا کاربردی را به دو دسته تقسیم میکنند: الف) سنجشی، و ب) آزمایشی. تعریف عملیاتی از نوع سنجشی به تعریفی اطلاق میشود که از طریق آن شیوۀ اندازهگیری مفهوم مشخص و معلوم میشود؛ در صورتی که تعریف عملیاتی از نوع آزمایشی، مشخص میکند که چگونه پژوهشگر در مفهوم تغییر- یا به عبارت کلیتر، دخل و تصرف- به عمل میآورد.
تبدیل مفاهیم انتزاعی طوری که بتوانند مورد اندازهگیری قرار گیرند، عملیاتی کردن مفاهیم نامیده میشود. تعریف عملیاتی یک مفهوم طوری که قابل اندازهگیری شود عبارت است از: تعیین ابعاد، مؤلفهها و خصوصیات رفتاری مورد نظر مفهوم و طبقهبندی آنها به عناصر قابل مشاهده و قابل اندازهگیری است.
تاکمن (1978) برای بیان تعریف عملیاتی سه روش به نامهای A، B و C پیشنهاد کرده است. در نوع A، پژوهشگر مفهوم را بر اساس عملیاتی که باید اجرا شود تا پدیدهای روی دهد یا عمل مورد تعریف اتفاق بیافتد، تعریف میکند. در اغلب پژوهشهای آزمایشی، پژوهشگر با به کار بردن روشهای معینی موجب به وقوع پیوستن پدیدۀ مورد پژوهش میشود. تعریف روشهای خاص به کار برده شده، تعریف عملیاتی از نوع A نامیده میشود. به عبارت دیگر، در نوع A پژوهشگر بیان میکند که چه نوع تغییرات یا پیششرایطی را اجرا یا جستجو میکند، تا وقوع پدیدهای را معین سازد. مفهوم بازده را با استفاده از نوع A میتوان به این شرح تعریف کرد: در شرایط مساوی قرار دادن دو یا چند نفر که هدف یکسان دارند، اما فقط یکی از آنها به هدف میرسد.
در نوع B، پژوهشگر مفهوم را بر اساس این که شئ معین (هدف) یا مفهوم موردنظر چگونه عمل میکند تعریف میکند، به این معنی که مفهوم چه کاری را انجام میدهد یا ویژگیهای پویا و ترکیبکنندۀ آن چه هستند. با استفاده از این نوع تعریف، یک فرد باهوش را میتوان به این صورت تعریف کرد: کسی که در دبیرستان معدل بالا به دست بیاورد؛ یا شخصی که توانایی حل یک مسئله عملی را دارد. در این نوع تعریف ویژگیهای یک فرد را میتوان براساس رفتارهای انتزاعی و قابلمشاهده توصیف کرد.
در نوع C، مفهوم بر اساس شباهت تعریف میشود، به این معنی که پژوهشگر مشخص میکند که شئ یا پدیدۀ مورد تعریف شبیه چه چیزی است. برای مثال با عنایت با این نوع تعریف، دانشجوی باهوش به دانشجویی اطلاق میشود که حافظۀ خوب، قدرت استدلال قوی ومهارت در حل مسائل ریاضی داشته باشد. به عبارت دیگر، در این نوع تعریف پژوهشگر ویژگیهای ایستا و ثابت مفهوم را مشخص میکند. تعریف نوع C با توجه به ویژگیهای قابلمشاهدۀ پدیده باید به صورت نسبی بیان شود.
یک تعریف عملیاتی معنا و کلمات مترادف یک مفهوم را توصیف نمیکند. تعریفی که به جای بیان مؤلفهها و ابعاد واقعی مفاهیم، به بیان معانی و کلمات مترادف با آن مفهوم بپردازد، تعریف عملیاتی نیست.
ملاکهای ارزشیابی مفاهیم
در تعریف و توضیح یک مفهوم، معنای راست و درستی وجود ندارد و نمیتوان گفت تعریف مفهوم صحیح است یا غلط. توضیح یا تعریف یک مفهوم زمانی بهتر از توضیح یا تعریف مفهوم دیگر است که در آن ملاکهای ارزشیابی مفاهیم، بهتر به کار برده شده باشند. تعریف مفهوم با توجه به ملاکهای ارزشیابی مورد قضاوت قرار میگیرد، اما گاهی اوقات به کارگیری ملاکهای ارزشیابی به صورتی بهتر و صحیحتر موجب میشود که برخی از ملاکها را نتوان رعایت کرد. بنابراین تعریفکننده با این سئوال روبهرو است که بهترین تعریف یا توضیح که در آن بتوان حداکثر ملاکها را به کار برد، کدام است؟
ملاکهای ارزشیابی مفاهیم نظری
ملاکهایی که در توضیح مفاهیم نظری به عنوان ملاک ارزشیابی مفهوم به کار برده میشوند عبارتاند از:
1) اهمیت و اعتبار تجربی
منظور این است که هر یک از مفاهیم نظری باید پژوهشگر و یا جویندۀ دانش را به یک یا چند مفهوم تجربی راهنمایی کند. رعایت چنین ملاکی ضروری به نظر میرسد، زیرا مفاهیم نظری مستقیماً قابلمشاهده و اندازهگیری نیستند. مفاهیم نظری از طریق مشاهده و اندازهگیری یک یا چند مفهوم تجربی که به وسیلۀ مفاهیم نظری پیشنهاد میشوند، آزمون میگردند. یک مفهوم نظری ممکن است پیشنهاد کند که مفهوم تجربی در صورتی قابلمشاهده است که وسایل علمی به یک فنآوری پیشرفته رسیده باشند. به عنوان مثال به مفهوم ژن در بیولوژی توجه کنی؛ ژن در ابتدا یک مفهوم نظری بود و تا موقعی که میکروسکوپ درست نشده بود عملاً قابلمشاهده نبود. بنابراین تبدیل مفهوم نظری ژن به یک مفهوم تجربی منوط به اختراع و ساخته شدن میکروسکوپهای الکترونیک بود.
2) سودمندی یا ثمربخشی
گاهی اوقات منظور از ثمربخشی، باروری است و مراد از آن تعداد ارتباطهایی است که یک مفهوم میتواند با مفاهیم دیگر داشته باشد. مفاهیم پسندیده و مطلوب باید با مفاهیم زیادی ارتباط داشته باشند و تعداد این ارتباطها به حداکثر ممکن برسد. هنگامی که تعداد ارتباطهای بین مفاهیم زیاد باشد، آزمون تجربی این ارتباطها به مشاهدات بیشتری منجر میشود. آزمون تجربی همبستگیهای بین مفاهیم، موجب کسب دانش و اطلاعات بیشتر میشود.
3) ثبات درونی
منظور این است که در توضیح مفاهیم نظری نباید تناقض درونی وجود داشته باشد. یعنی، نه تنها نباید در معنای مفاهیم تضاد وجود داشته باشد، بلکه در توضیح آنها نیز نباید یک مفهوم یکسان در مکانهای متفاوت و با معانی مختلف به کار برده شود. به منظور رعایت این ملاک، مفهوم را نباید هم به عنوان یک تأثیر و هم نتیجۀ همان تأثیر توضیح داده شود.
4) عملیات ریاضی
مقصود تعیین این واقعیت است که آیا مفهوم، قابل تبدیل به کمیّت است و یا این که پژوهشگر در توضیح آن باید از نمادهای ریاضی استفاده کند یا خیر.
5) سادگی
سادگی یکی از ملاکهایی است که هم در توضیح مفاهیم نظری و هم در تعریف مفاهیم تجربی موردنظر است. سادگی بیان یا توضیح مفهوم در نزد افراد، متفاوت است. توضیح یا تعریف یک مفهوم ممکن است برای عدهای ساده و برای عدهای دیگر مبهم باشد. بنابراین سادگی عبارت است از درجۀ توافقی که افراد مختلف در روشن بودن معانی مفهوم دارند.
ملاکهای ارزشیابی مفاهیم تجربی
ملاکهای ارزشیابی مفاهیم تجربی عبارتند از:
1) پایایی مشاهده گرها
منظور این است که مشاهدهکنندگان پدیدههای یکسان در گزارش مشاهدات خود توافق داشته باشند. توجه داشته باشید که امکان توافق کامل وجود ندارد و در صورتی که در میان مشاهدهکنندگان 80 تا 90 درصد توافق وجود داشته باشد کافی به نظر میرسد.
2) انتزاعی بودن
مقصود این است که مفاهیم تجربی با در نظر گرفتن محدودیتهای زمانی و مکانی یا هر دوی آنها، باید آغاز و پایانی داشته باشند.
3) ادراکی
منظور از این ملاک این است که مشاهدهکننده با حداقل فعالیتهایی که به منظور شناخت انجام میدهد، مفهوم را درک کند.
4) ارتباط با برخی از مفاهیم نظری
مراد این است که بعد از مشاهدۀ مفاهیم تجربی، شخص بتواند مفاهیم نظری همتا و مقابل آن را پیدا کند. رعایت این ملاک مشابه توجه به ملاک اعتبار تجربی در مفاهیم نظری است.
5) سادگی
سادگی برای مفاهیم نظری و تجربی معنای یکسانی دارد. یک مفهوم وقتی ساده و روشن است که پژوهشگران پس از مشاهدۀ عینی آن، در معنای آن توافق داشته باشند.
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا