چگونه می توان نتايج پژوهش های انجام شده و نظريه های صورت بندی شده را در عمل به کاربرد؟ اين مسأله موجب نگرانی دانشمندان شده بود که از 1980 اين نگرانی شدت گرفت . محققان اعتقاد دارند که مطالعه تحقيقات گذشته به شکل مرسوم جنبه کيفی دارد و دارای اشکالاتی بدين شرح است : الف) - اين تحقيقات ذهنی هستند . (بر اساس ملاک های ذهنی پژوهشگر بررسی صورت گرفته است) . ب- ناتوانی در انتخاب ويژگی هايی که موجب يک دست شدن نتايج می شود . ج- عدم توانايی در بررسی متغييرهای اصلی در پژوهش های انجام شده ، ارتباط دارند . اصلاح فرا تحليل ( Metanalysis ) را اولين بار Glass ، رئيس جمهور انجمن تحقيقات آموزشی آمريکا در سال 1976 به کار برد . تحليل يعنی شکستن يک کل به قسمت های مختلف ، به منظور تعيين ماهيت آن کل . فرا تحليل چشم اندازی است که در آن روش های مختلف اندازه گيری و آماری به کار برده می شود .
فرا تحليل روش مهارتی است که در آن از روش های آماری و رياضی استفاده می شود و درباره کيفيت تحقيق پيش داوری نمی شود . برای انجام فرا تحليل ابتدا بايد حوزه ای انتخاب شود که نتايج مطالعات در آن حوزه دو پهلو و مشکوک باشد ؛ سپس مراحل زير به ترتيب پيگيری شود . 1- شناسايی نتايج پژوهش ها 2- ترکيب نتايج پژوهش های انتخاب شده و مقايسه آن ها با يکديگر و 3- ارزشيابی نتايج فراتحليل به منظور کاهش خطا . فرا تحليل شکاف های موجود در پيشينه ، در دانش و برخی موارد ، ضعف های نظری را آشکار می کند و برای تعيين نقاط قوت تحقيق بينش کافی را ايجاد می کند . يادآوری اين مطلب خالی از لطف نيست که فرا تحليل پاسخ قطعی و نهايی برای درک مسائل تحقيقی و مانند ساير روش های تحليل داده ها بر اساس گفته Green و Hall «ياريگر انديشه است نه جايگزين آن» .
در حوزه علوم انسانی و اجتماعی نیز که مدیریت نیز در این گروه می گنجد، روشهای متعددی برای تحقیق و شناخت واقعیت و پدیدههای اجتماعی وجود دارد. فراتحلیل یکی از این روش هاست. فراتحلیل یکی از روشهای توصیفی است که تحقیقات انجام شده را ارزیابی می کند. فراتحلیل عبارت است از از تحلیل آماری بسیاری از مطالعات و تحقیقات منفرد در حوزه ای معین به منظور ترکیب و یکپارچه سازی نتایج آنها. در فراتحلیل تحقیقات موجود، تاکید بر ترکیب و یکپارچه سازی نتایج آنها جهت استفاده علمی و کاربردی است. بنابراین فراتحلیل، مقایسه نتایج تحقیقات دیگران است. یعنی اینکه از تحقیقات و نتایج تحقیقات و تحلیل موجود، تحلیل دیگری عرضه کنیم. این فراتحلیل شامل کلیه مراحل تحقیق یعنی نظریه، روش، نتایج و …است. در روش فراتحلیل ابتدا از طریق شکستن اجزای کل به ماوراء و فراتر از کل اولیه می رسیم، سپس تحلیل اولیه را به نحوی منتقل یا تبدیل می کنیم که یافته های نامناسب در چارچوبی قابل قبول قرار گیرند و سرانجام، تحلیلهای ترکیب شده اطلاعاتی را نشان می دهند که اطلاعات اولیه نشان نداده باشند. در عمل، ابتدا اطلاعات از منابع اولیه استخراج و سپس با یکدیگر ترکیب می شوند و سرانجام یک کل جدید را تشکیل می دهند. آنچه که بر اهمیت و کاربرد این روش تحقیق افزوده است، نقش آن در ترکیب و یکپارچه سازی پژوهشهایی است که به صورت انفرادی و پراکنده انجام گرفته است. از نظر روش شناختی نیز فراتحلیل به روشنی خلاها و مشکلات و نواقص پژوهشها و مطالعات انجام شده را نشان می دهد. در حقیقت پایایی این نوع تحقیقات از طریق تقابل یافتههای پژوهشی و روایی آنها از طریق آزمون سازگاری آنها با واقعیت به دست می آید و هر دو این ها مرهون انباشت دانش و توسعه آن در فراتحلیل است.
گاهی پژوهش هایی مثل روانشناسی ، علوم تربیتی و .. . به نتایج متناقض می انجامد . فرا تحلیل مجموعه روشهای آماری است که برای حل تناقض حاصل از پژوهش های آزمایشی و همبستگی که به طور مستقل و در ارتباط با یک موضوع واحد انجام گرفته اند به کار می رود . فرا تحلیل نتایج مطالعات مختلف را به مقیاس مشترک تبدیک می کند و با روشهای آماری رابطه بین ویژگی های مطالعات و یافته ها را مورد بررسی قرار می دهد .
در فرا تحلیل ابتدا هدف پژوهش گر مشخص و مساله تحقق به روشنی تعریف می شود . دوم از بین مطالعات موجود آنهایی که با ملاکهای پژوهش مورد نظر هماهنگی دارند نمونه گیری به عمل می آید . به طور معمول فرا تحلیل بررسی جامع تمامی جامعه مطالعات مربوط است . سوم داده های تحقیق ها جمع آوری و ویژگی های آنها بر اساس هدف تحقیق فرا تحلیلی کد گذاری و طبق بندی می شود . نتایج مطالعه به یک مقیاس کمی مشترک تبدیل می شود ، بطوری که قابل مقایسه باشد . سرانجام برای بررسی روابط بین ویژگی های مطالعات و یافته ها ،روشهای آماری مورد استفاده قرار می گیرد.
بطور کلی براي اجراي روش فراتحليل ابتدا حوزه اي را انتخاب كنيد كه نتايج پژوهش هاي انجام شده در آن حوزه دو پهلو و يا مشتبه كننده باشد. سپس مراحل زير را به ترتيب انجام دهيد:
1. شناسايي منابع و ارزش يابي نتايج پژوهش ها
2. تركيب نتايج پژوهش هاي انتخاب شده و مقايسه آنها با يكديگر
3. ارزش يابي نتايج فراتحليل به منظور كاهش خطا
روزنتال 7 روش برای فرا تحلیل تدوین نموده است که علاوه بر این 7 روش به روش های شمارش و بلوک بندی نیز اشاره کرد .
1-روش فيشر1روش به خاصل جمع لگاريتم ها معروف است. در اين روش مجذور خي دو، x2، مطابق فرمول زير محاسبه مي شود:
پس از محاسبه x2سپس يا درجات آزاديdf=2N به جدول مجذور خي مراجعه و مقدار از جدول استخراج مي شود. در صورتي كه x2 استخراج شده از جدول باشد نتيجه مي گيريم كه x2 محاسبه شده معنادار است.
مزایا و معایب این روش :
مروري بر تحقيقات انجام شده نشان مي دهد كه از اين روش، خيلي زياد مورد استفاده قرار گرفته است اما با اين وجود داراي معايبي است:
الف: نتايج اين روش با نتايج آزمون هاي ساده اوليه هم جهت نيست . چنانچه بيشتر نتايج در يك جهت باشند حتي اگر مقادير آنها كمتر از 5% هم نباشد آزمون نشانه فرضيه صفر را رد مي كند اما P تلفيقي با استفاده از روش فيشر معنادار نمي شود.
ب: اگر نتايج دو مطالعه كه هر دو به يك اندازه معنا دارند اما داراي جهت هاي مختلفي باشند، چنانچه بااين روش تلفيق شوند معناداري هر دو نتيجه حمايت مي شود. براي مثال چنانچه در رابطه A>B است مقدار P مساوي 001/0 باشد و براي رابطه A< SPAN> مقدار P برابر 001/0 شود P مركب آنها 01/0 مي شود كه هر دو را تاييد مي كند.
2- روش ادينگتون1. جمع كردن احتمالات. در اين روش از فرمول زير استفاده مي شود.
3-روش واينر2. مجموع t ها بر اساس فرمول زير محاسبه مي شود، بايد توجه داشت. از اين روش زماني استفاده مي شود كه t ها كمتر از 3 نباشد. ضمناً چنانچه df كوچكتر از 10 باشد تقريب خوبي از نرمال حاصل نمي شود.
مزایا و معایب این روش :
از اين روش زماني استفاده مي شود كه t ها كمتر از 3 نباشد. ضمناً چنانچه df كوچكتر از 10 باشد تقريب خوبي از نرمال حاصل نمي شود.
4- روش استـافر. جـمع كردن Z ها. در ايـن روش Z ها بـر اساس فرمول زير محاسبه مي شود.
5- روش ماستلر و بوش3. اين روش به جمع كردن Z هاي وزن دار معروف است.
در اين روش از نوع وزني مي توان استفاده كرد. تجربه نشان داده است كه كمترين مقدار P تـلفيقي به ايـن روش تـعلق دارد. زيرا بـه كـوچكترين P هاي موجود وزن بيشتري داده مي شود. اين روش در اثر توسعه روش استافر اصل شده است.
6- روش ادينگتون : آزمون ميانگين P :
اين روش بر پايه توزيع منحني نرمال P ها قرار دارد و براي موقعي مناسب است كه تعداد پژوهش ها مساوي يا بزرگتر از 4 باشد. عدد 12 در اين فرمول به علت آن است كه واريانس جامعه مورد آزمون مساوي است.
7- روش ماستلر و بوش. در اين روش ميانگين z بر اساس فرمول هاي زير محاسبه و مورد بحث قرار مي گيرد.
در روش مورد بحث ابتدا P را به كمك جدول توزيع طبيعي به Z تبديل مي كنيم، سپس ميانگين Z هاي استخراج شده از جدول محاسبه مي شود. در مرحله بعد t جدول با درجات آزادي N-1 (N تعداد Z هاست) از جدول t استودنت استخراج و معنادار بودن آن تعيين مي شود. ازاين روش زماني استفاده مي شود كه تعداد z هاي مساوي يا بيشتر از 5 باشد.
شمارش: زماني كه فراتحليل گر قصد دارد پژوهش هاي زياد را فراتحليلي كند مي تواند از روشهايي استفاده كند. در اين روش ابتدا يك جدول توافقي يا متقاطع به اندازه 2×2 تدوين مي شود. سپس به منظور تعيين معنادار بودن اطلاعات جمع آوري شده از آزمون مجذور خي دو استفاده مي شود. در اين جدول تعداد P هايي (سطح معناداري) كه به سطح معيني رسيده اند در يك خانه و بقيه P ها يعني آنها كه به سطح بحراني موردنظر نرسيده اند ، در خانه ديگر ثبت مي شوند. فراواني مورد انتظار براي يك خانه و براي خانه ديگر است.سپس با استفاده از فرمول X2 اين شاخص محاسبه مي شود. سرانجام براي محاسبه Z از فرمول استفاده مي شود. بايد توجه داشت فراواني مورد انتظار هر يك از خانه نبايد از 5 كمتر باشد.
بلوك بندي1. در اين روش ميانگين ها، حجم هاي نمونه ها و ميانگين مجموع مجذور انحراف از ميانگين هر يك از گروه هاي آزمايشي يا مورد پژوهش را محاسبه و سرانجام به كمك آنها تاثير هر يك از عوامل و متغير بلوك بندي شده را با استفاده از تحليل واريانس تعيين مي كنيم. سئوالي كه در اين روش مطرح است اين است كه آيا متغير مورد آزمايش در گروه هاي مختلف متفاوت است؟ براي دستيابي به پاسخ به اين سئوال گفته مي شود در صورتي كه نسبت F محاسبه شده بزرگتر يا مساوي F استخراج شده از جدول F باشد مي توان نتبجه گرفت كه P هاي تلفيق شده از پژوهش هاي انجام شده داراي تفاوت معناداري هستند.
معایب و محاسن این روش :
روزنتال پیشنهاد می کند که این روشها ، به غیر از موارداستثنایی ، به تنهایی به کار برده نمی شود . اما توصیه می کند که هر یک از این روش ها به همراه p تلفیقی و برآورد اندازه اثر مورد استفاده قرار گیرند .
روش بیزین :
درايتون1 (1978) مي گويد كه دستيابي به روابط علت و معلولي عام، مستلزم تكرار آزمايش هاي مكرر است. از آن جا كه چنين فعاليت هاي مستلزم طرح ريزي اوليه و هماهنگي بين محققان مختلف هستند و اجراي اين هماهنگي تقريباً غيرممكن است، درايتون پيشنهاد مي كند كه براي حصول هدف بحث شده ، از روش هاي تركيبي استفاده شود.
او در برآورد الگوي بيزين كه يك روش «جمع پذير» است، از تبديل رياضي و تخصيص ضرايب مختلف به داده ها استفاده مي كنند. او در روش بيزين سه مرحله به شرح زير مشخص كرده است.
الف- در مرحله ي ، محقق بايد باور خود را از واقعيت بيان كند و آن را از فيلتر آماري ميانگين مورد انتظار، واريانس مورد انتظار و قدرت اعتقادات در باور اوليه، عبور دهد. اين سه ملاك مي توانند بر اساس تجربه پيشين تحقيقات گذشته يا تركيبي از آنها باشند. در صورتي كه تجارب گذشته به صورت ميانگين، انحراف استاندارد و حجم نمونه ي فرضي بيان شوند، چيزي وجود ندارد كه مانع مراجعه به تحقيقات گذشته شود.
ب- مرحله دوم جمع آوري نتايج آزمايشات يا مشاهدات است. اين مرحله را مي توان از طريق كسب خلاصه ي آمارهايي كه مشابه آنهايي هستند كه از قبل تعيين شده اند، انجام داد.
ج- مرحله ي سوم عبارت است تركيب درست نمايي و اعتقاد اوليه و شكل دادن اطلاعات پسين1. اطلاعات پسين مي توانند جديد و بيشتر از اطلاعات اوليه آگاه كننده باشند. تركيب اطلاعات پسين با تحقيقات ديگر، درست نمايي جديدي را به وجود مي آورد
معایب و محاسن :
در این روش نمونه گيري مي تواند تا زماني تمام جامعه را تحت پوشش قرار دهد يا تا وقتي كه آخرين مغايرت ها توجيه شوند، ادامه داشته باشد.
اين روش در استفاده از ضرايب متفاوت و تبديل هاي رياضي، انعطاف پذير است. نظريه بيزين به اندازه نمونه (n ) حساس است.
((میزان صحت و دقت نتایج بدست آمده از فراتحیل ))
- بله بطور کلی هر گاه نتایج حاصل از پزوهش های آزمایشی و همبستگی که بطور مستقل و در ارتباط با موضوع واحد متناقض باشد می توان از فراتحلیل استفاده کرد . می توان نتیجه گرفت که فرا تحلیل در رابطه با همه علوم کاربرد دارد و می تواند با استفاده از روشهای آماری و با بررسی روابط بین ویژگی های مطالعات و یافته ها به حل تناقض حاصل از پژوهش ها به کار آید . ( موارد زیرمی تواند تاثیری در میزان صحت نتایج حاصل از فراتحلیل باشد )
مزایا و معایب سایر روشهای فرا تحلیل که در صفحات قبل ذکر شده :
1- اگر تعداد مطالعات زياد باشد و فقط بدانيم هر مطالعه به سطح p خاصي رسيده يا خير. روش شمارش با x2 نتايج سريعي مي دهد اما برآوردي قوي از احتمال تلفيقي نيست.
2- براي مطالعات زياد روش بلوك بندي(به علت آنكه حجم كار زيادي را مي طلبد) و روش جمع كردن احتمالات(زيرا نبايد بيش از يك شود) مناسب نيستند، اما ساير روش ها قابل استفاده اند، به ويژه روش جمع كردن z ها، به همراه يك روش شمارشي، خوب است.
3- وقتي تعداد مطالعات خيلي كم باشد، روش جمع كردن p ها مناسب است اما از روش هاي آزمون ميانگين z و روش هاي شمارشي، بنا به دلايل پيشتر گفته شده بايد اجتناب كرد. وقتي تعداد مطالعات كم است، توصيه مي شود همراه با جمع كردن Z ها، حد اقل دو روش ديگر هم استفاده شده و نتايج هر سه گزارش شود.
4- هر P تلفيقي محاسبه شده چه كم ، چه زياد همراه با d.f آن بايد گزارش شود. توصيه شده است مؤلفان t،f يا هر آماره ديگر مطالعه خود را همراه باN و d.f گزارش كنند و به ذكر اين كه نتيجه معنادار شده يا نه، اكتفا نكنند تا بتوان محاسبات روش هاي تلفيقي را به درستي انجام داد.
بانك موضوع پايان نامه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فقه و حقوق- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مامايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت آموزشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بانكداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت شهري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت صنعتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت فن آوري اطلاعات (IT)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي شيمي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي عمران- نقشه كشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر - معماري سيستمها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- نرم افزار
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر- هوش مصنوعي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پرستاري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پزشكي عمومي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته پيراپزشكي- بيهوشي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته MBA
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آبخيزداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته آمار- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته اقتصاد
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تاريخ
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته تربيت بدني- كليه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافيا- برنامه ريزي روستايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته جغرافياي سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته حسابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته روانشناسي- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته رياضي محض
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- ادبيات انگليسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان انگليسي- مترجمي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات عرب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبان و ادبيات فرانسه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زبانشناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي گياهي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- علوم جانوري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته زيست شناسي- ميكروبيولوژي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم اجتماعي- جامعه شناسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم تربيتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته علوم سياسي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته فيزيك- همه گرايشها
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته كتابداري
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته محيط زيست( كليه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت اجرايي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - تحول سازماني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني - مالي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بازرگاني- بازاريابي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت بيمه
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مديريت دولتي- منابع انساني
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي آبياري - گرايشهاي هيدرولوژي- زهكشي و ساختمانهاي توزيع و انتقال آب
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- باغباني (همه گرايشها)
-
بانك موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- اقتصاد كشاورزي و مديريت مزرعه
-
ليست موضوعات پايان نامه رشته مهندسي كشاورزي- گياهپزشكي- بيماري شناسي گياهي
معرفي پايگاه هاي اطلاعاتي علمي
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Sage
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي: Embase
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - كتابخانه OECD
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -Reaxys
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village 2
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Hein Online
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Talor and Francis
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - DOJA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Archnet
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISI Web of Knowledge
- آشنایی با پايگاههاي اطلاعاتي- پرتال منابع دیجیتال پزشکی وزارت بهداشت (PMDR)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -ASCE Library
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي -IRANDOC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ISC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ERIC
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - SID
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - پايگاه مجلات تخصصي نور(NOORMAG)
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ACM
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - IEEE
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Engineering Village
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - JAMA
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - PubMed
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Ebsco
- آشنایی با پایگاه اطلاعاتی - SpringerLink
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - ProQuest
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Science Direct
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي - Emerald
- آشنايي با پايگاههاي اطلاعاتي- Thieme
- آشنايي با پايگاه اطلاعاتي Scopus ، پايگاه چكيده مقالات جهان
حمايت از پايان نامه ها
- حمایت از پایان نامه های علوم سیاسی توسط بیرخانه حمایت و هدایت پایاننامهها و رسائل علوم انسانی
- حمایت از پایان نامه های حقوق توسط دبیرخانه حمایت و هدایت پایان نامه ها و رسائل علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های حقوق در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های روانشناسی و تعلیم و تربیت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های اقتصاد در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های مدیریت در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- موضوعات پیشنهادی برای حمایت از پایان نامه های علوم اجتماعی و ارتباطات در شورای تخصصی تحول و ارتقا علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی
- اعلام حمايت مالي از پايان نامه هاي دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري توسط موسسه شاخص پروژه
- محورهای پژوهشی مورد حمایت وزارت بازرگانی
- اولويتهاي پژوهشي شركت سرمايهگذاريهاي خارجي ايران(ايفيك) در سال 1392
دانلود . . .
بورسهای خارجی
-
16 موقعیت PhD بسیار رقابتی برای پروژه های دکترا در سطح جهانی در علوم بهداشتی و درمانی در دانشگاه Ahhus ، دانمارک
-
اطلاعات در مورد بورس تحصیلی سالانه در كشور ژاپن براي فوق ديپلم، كارشناسي، كارشناسي ارشد و دكترا
-
بورس تحصیلی (گروه شیمی دانشگاه ابردین انگلستان)
-
بورس تحصیلی در حیطه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه علوم اعصاب، روانشناسی و رفتار دانشگاه لستر انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه گروه پزشکی دانشگاه آکسفورد انگلستان
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی ((گروه شیمی)) دانشگاه ابردین (Aberdeen)
-
بورس تحصیلی در حیطه ی پزشکی و داروسازی (گروه شیمی) دانشگاه ابردین (Aberdeen) انگلستان
-
بورس تحصیلی در زمینه مهندسی شیمی دانشگاه ابردین انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا در حیطه پزشکی و داروسازی دانشگاه دورهام(Durham )انگلستان
-
بورس تحصیلی دکترا داروسازی - نقش پروتئین هومر در درد مزمن(پزشکی و داروسازی)
-
بورس تحصیلی دکتری دانشکده مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی دانشگاه دشربروکس کانادا
-
بورس تحصیلی دکتری در حیطه شیمی دانشگاه Monash استرالیا
-
بورس تحصیلی دکتری ( گروه شیمی دانشگاه ابردین (aberdeen)انگلستان)
دانشگاههاي برتر جهان
-
دانشگاه هاي مالزي
-
دانشگاه UPM ( دانشگاه پوترا مالزي)( دولتي)
-
دانشگاه UM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه USM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UITM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UTM مالزي ( دولتي)
-
دانشگاه UKM مالزي( دولتي)
-
دانشگاه MMU مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCTI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه UCSI مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاه TENAGA مالزي ( خصوصي)
-
دانشگاهKBU مالزي(خصوصي)
-
-
شرايط زندگي شهروندي در مالزي
-
دانشگاه هاي انگلستان
-
دانشگاه هاي اكراين
-
دانشگاههاي آلمان
-
دانشگاههاي استراليا